Astfel, pana la data de 13 iulie 2010, 17 companii care practica asigurari facultative de locuinte aveau 3.052 de dosare de dauna avizate, deschise ca urmare a inundatiilor produse in ultima perioada in Romania. Pentru aceste doasare valoarea totala a rezervelor de dauna avizate urca pana la aproximativ 10 milioane de euro.

Despagubirile platite de acestia pana in prezent se ridica la 330.000 de euro (1,4 milioane de lei).

“Piata asigurarilor este pregatita si are capacitatea financiara necesara sa plateasca daune conform obligatiilor asumate prin contractile de asigurare facultative a locuintelor incheiate", se precizeaza in comunicatul CSA.

In regiunea din Nord-Estul tarii, care cuprinde judetele Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui au fost avizate 802 dosare.
In regiunea de Nord-Vest, care cuprinde judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, maramures, Salaj si Satu-Mare au fost avizate 499 de dosare de dauna.

In acelasi timp, pentru zona de Sud-Est, care cuprinde judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta au fost avizate 362 de dosare de dauna.

In regiunea Sud-Vestica a Romaniei cosntituita din judetele Gorj, Valcea, Mehedinti, Dolj si Olt au fost deschise 277 de dosare, iar in Vest (judetele Arad, Timis, Hunedoara sic Aras-Severin alte 369 de dosare.

Restul de 204 dosare au fost deschise in Centrul Romanei in Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman.

In capitala si in judetul Ilfov au fost deschise 108 dosare de dauna.

De asemenea, la aceeasi data erau in vigoare peste 2 milioane de contracte de asigurare facultative a locuintelor.

Nivelul despagubirilor platite de asiguratori pentru politele facultative in 2008 s-au ridicat la valoarea totala de aproape 17 milioane de lei, adica 4,6 milioane de euro, iar in 2009 daunele platite de companiile de asigurarii pentru contractele de asigurari facultative a locuintei s-au ridicat la 31,4 milioane de lei, adica 7,5 milioane de euro.

Locuintele pentru care au fost incheiate polite de asigurare facultative sunt protejate inclusive pentru riscuri de catastrofa, care includ inundatiile, cutremurul si alunecarile de teren.

Potrivit statisticilor oficiale, in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane in mediul rural. Din totalul locuintelor 16% se afla in zona de Nord-Est a tarii.

Potrivit ultimelor date CSA in Romania numai 24% din cele 8,3 milioane de locuinte sunt asigurate.