Fitch a imbunatatit ratingul ATEbank

Agentia de evaluare financiara Fitch a majorat calificativul ATEbank si a confirmat ratingurile National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, toate prezente in Romania, ca urmare a programelor de sprijin pentru banci derulate de Grecia cu fonduri primite de la UE si FMI, scrie Mediafax.

Decizia ia in calcul si suportul primit de bancile elene de la Banca Centrala Europeana (BCE), se arata intr-un comunicat al S&P.

Ratingurile pentru credite pe termen lung ale celor patru banci au fost confirmate la "BBB-", cu perspectiva negativa. Calificativul ATEbank a fost majorat la "BBB-", avand perspectiva negativa din partea Fitch.

Agentia a retrogradat ratingurile individuale ale NBG, EFG, Alpha Bank si Piraeus la "D", de la "C/D", reflectand efectele dependentei ridicate de finantare de la BCE si ale climatului operational dificil asupra soliditatii financiare a institutiilor de credit. In cazul ATEbank, calificativul a fost revizuit in scadere de la "C/D" la "D/E".

Ratingurile de sprijin ale NBG, EFG, Alpha Bank si Piraeus au fost majorate de la "2" la "3", iar plafonul de sustinere de la "BB" la "BBB-".

Agentia a renuntat la supravegherea cu implicatii negative si a acordat ratingurilor celor patru banci perspectiva negativa, se arata in comunicat.

Printr-o decizie separata, analistii Fitch au pus calificativul individual al Piraeus sub supraveghere cu implicatii negative, iar pe cel al ATEbank cu perspectiva de imbunatatire.

Masura se datoreaza ofertei Piraeus Bank pentru achizitia de la guvernul elen a 77,31% din ATEbank si 33,04% din Hellenic Postbank, pentru un total de 701 milioane euro.

Ratingul de sprijin reprezinta evaluarea de catre Fitch a capacitatii unui potential sustinator de a ajuta banca, iar plafonul indica nivelul sub care agentia nu se asteapta sa scada calificativul in cazul in care nu se modifica niciunul dintre parametrii luati in calcul la determinarea calificativului de sprijin.

In Romania, NBG si EFG controleaza Banca Romaneasca, respectiv Bancpost, iar Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank opereaza sub brand propriu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri