Creditarea in valuta a atins nivelul de 33,13 miliarde RON in luna octombrie, cu 800 milioane RON mai mult decat in luna precedenta, desi limitarea creditarii in valuta impusa de Banca Nationala a Romaniei incepuse sa-si faca efectul inca de la sfarsitul lui septembrie.

Ritmul de crestere a imprumuturilor in lei luate de firme si populatie (7,48%) a fost superior celui al creditelor acordate in valuta (2,47%), dar nivelul atins a fost inferior, respectiv 23,89 miliarde RON. Fata de octombrie 2004, creditele in lei au crescut cu peste 55%, in vreme ce creditele in valuta, cu 35%. De remarcat este si faptul ca depozitele pe termen in lei au inregistrat o scadere de 44 milioane RON, ajungand la 28,72 miliarde de lei, in vreme ce cresterea depozitelor pe termen in valuta a fost de 7,9%, pana la 17,88 miliarde RON.

Scaderea fata de luna septembrie a numarului de clienti nebancari si neguvernamentali, de la 20,67 milioane la 18,7 milioane, este justificata de banca centrala prin modificarile intervenite in sistemul de inregistrare a doua banci.

Potrivit datelor transmise de Banca Nationala, creditul de consum in valuta a continuat sa creasca de la 5,47 milioane RON in septembrie la 5,6 milioane RON in octombrie, respectiv cu 2,33%. Ritmul acestora de crestere a fost totusi devansat de cel al creditelor de consum acordate in moneda nationala (7,29%), care au fost stimulate de noile reglementari ale BNR. Astfel, creditarea pentru consum in lei a atins nivelul de 9,49 milioane de RON.

Populatia doritoare sa achizitioneze, consolideze sau construiasca locuinte sau cei care si-au cumparat terenuri pentru a construi locuinte au solicitat credite imobiliare si ipotecare in valoare totala de 4,87 miliarde de RON. Nivelul celor in valuta, de 4,54 miliarde RON, este net superior celor in lei, ponderea creditelor imobiliare si ipotecare in valuta fiind de peste 90% din totalul acestor credite.

Clientii romani prezinta un interes sporit pentru ofertele de creditare ale institutiilor financiare, insa, o data cu ziua scadentei, lucrurile se schimba. Statistica pe luna octombrie, privind comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial, indica o medie a restantelor la plata creditelor contractate de aproximativ 8,6 milioane lei pe fiecare judet.

Pe primul loc al datornicilor se afla bucurestenii, cu 113,44 milioane de RON, in vreme ce la polul opus se situeaza judetul Tulcea, cu 788 mii RON restanta la creditele in lei si valuta, pe termen scurt, mediu si lung.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri