In Romania exista sapte milioane de carduri de plata active, care pot fi utilizate la aproximativ 20.000 de POS-uri in magazine si aproape 4.000 de ATM-uri de unde se pot scoate bani cash.

Utilizarea cardului poate fi costisitoare pentru banca si pentru clienti. Bancile ies in castig in cazul utilizarii creditului sau al imprumuturilor de tip descoperit de cont, deoarece dobanzile sunt foarte mari.

Din ce in ce mai multe banci se bat pe piata cardurilor cu oferte noi, semn ca piata e adanca, insa clientii trebuie se informeze atent in privinta costurilor aferente, care difera de la o banca la alta. De la emiterea unui card, pana la pierderea acestuia, inclusiv simpla interogare a contului costa bani. Bancile taxeaza clientii de card cu circa 0,1% -2,5% din suma retrasa de la automatele bancare ale altor banci, la care se adauga 25.000-50.000 de lei vechi.

Taxa de emitere a unui card, care nu trebuie confundata cu taxa de administrare anuala, nu este nici ea o bagatela pentru romanii care au un salariu mediu de 200 euro. Chiar daca unele banci nu cer comision de emitere, isi scot parleala prin comisioane de administrare. BancPost, care a lansat primele doua tipuri de carduri American Express (AmEx) in lei, cu utilizare locala sau internationala, are un comision de emitere de 20, respectiv 75 lei noi, insa costurile initiale includ si comisioanele de administrare anuale.

Alpha Bank practica o taxa de emitere a unui card de 10 euro, iar taxa de administrare anuala este de 15 euro.

Cu un card AmEx Green se poate obtine un credit de pana la 200 milioane lei vechi, si o dobanda de 26,9% pe an, comisionul anual cerut fiind de 400.000 lei vechi. Posesorul cardului AmEx Gold poate obtine un imprumut de pana la 540 milioane de lei vechi, cu o dobanda de 24,9% pe an, iar comisionul anual cerut este de 3.600.000 lei vechi. Cardurile AmEx nu sunt, insa, avantajoase in cazul retragerii de numerar, care poate fi efectuata in Romania numai la bancomatele BancPost, cu un comision de 2,5% din suma retrasa, in timp ce comisioanele altor banci penbtru retrageri de numerar de pe carduri Visa sau MasterCard variaza intre 0,1-0,5% plus 25.000 sau 50.000 lei vechi. Pentru retragerile de numerar de pe cardurile AmEx la bancomate aflate in strainatate se percep comisioane de 3,5% din suma retrasa. Pentru cardurile cu cip emise de ProCredit Bank, primele de acest gen in Romania, comisionul pentru cumparaturile efectuate in strainatate coboara la 1% din suma cheltuita, insa nu mai putin de un euro, fapt ce il face greu de utilizat pentru platile mici, cum ar fi o masa la un restaurant.

Pentru cardurile de credit Raiffeisen, costurile de administrare scad la zero pentru primul an, dupa care se cer 400.000 lei noi anual. Costurile urca, insa, in cazul dobanzii de 28% anual, in vreme ce in cazul retragerilor de numerar comisioanul ajunge la 1% din suma retrasa plus 25.000 de lei vechi, se arata in oferta brokerului bancar Ymax Premier Team.

Nici ING nu percepe unele comisioane in primul an de administrare a cardului Visa Electron International. In cel de-al doilea an, comisionul este de doar 120.000 de lei in cazul acestui tip de card. Pentru Visa Classic, insa, comisionul ING sare la 400.000 de lei anual, platibil din primul an. In cazul in care extrasul de cont al clientului ING SelfBank - o sucursala electronica, axata in totalitate pe utilizarea cardului, - nu este cerut automatului de la sucursala (caz in care comisionul este nul), ci prin posta, din partea ING, comisionul anual este de 600.000 lei vechi.

Retragerile de numerar in cadrul Selfbank costa 0,2% din suma ceruta, retragerile la caseriile ING Bank, costa 0,5%, dar nu mai putiin de 50.000 lei vechi, iar retragerile la ATM-urile altor banci, 0,5% plus 25.000 lei vechi.

Pentru retrageri in valuta, comisionul in cazul caseriilor ING Bank este de 0,5% din suma, insa nu mai putin de cinci euro.

Si taxele pentru efectuare de plati in conturi din alte banci decat cea emitenta a cardului, trebuie luate in calcul, chiar daca pentru plati efectuate pe teritoriul Romaniei nu depasesc cateva zeci de mii de lei vechi (in cazul ING, ating 25.000 de lei).

Exista si anumite costuri imperceptibile, legate de suma minima de depunere pe card. In cazul BCR Visa Classic, suma minima depusa este de 1 milion de lei vechi, insa clientul trebuie sa blocheze pe card in permanenta 100.000 de lei.

Apoi, trebuie tinut cont de plafonul maxim zilnic impus pentru retrageri de numerar. In cazul cardului cu cip ProCredit, de pilda, clientul nu poate trage mai mult de 20 de milioane de lei vechi intr-o singura zi, iar in cazul BCR- nu mai mult de 30 de milioane de lei vechi, in mai putin de 10 tranzactii, pe zi. Tot in cazul BCR, pentru cardurile in euro Visa Clasic international, nu pot fi rretrase in strainatate sume mai mari de 500 de euro zilnic, comisionul pentru retrageri de la ATM-uri din afara tarii fiind egal cu cel din tara: 1,75% din suma retrasa, insa nu mai putin de cinci euro, iar comisionul de schimb valutar urca la 2% din valoarea tranzactiei (in Romania exista in prezent sub zece automate bancare care elibereaza euro, comisionul de transformare in lei fiind, prin urmare, perceput in cele mai multe din cazuri).

Comisionul de interogare de sold difera de la banca la banca, si devine mai mare in cazul extraselor de cont la ATM-urile altei banci decat cea emitenta a cardului. In cazul BCR, interogarea de cont costa doar 2.000 de lei vechi, in cazul Alpha Bank, ajungand la 12.000 de lei vechi. In cazul Alpha Bank, cererea unei copii a chitantei unei operatiuni pe card este de 2 euro.

Atentie, insa, la furt: in cazul solicitarii blocarii unui card, comisionul ProCredit este de 79.000 lei la nivel national, si de 20 de euro pentru blocare internationala, iar in cazul Alpha Bank este de 40 euro pe saptamana. Tot Alpha Bank cere 5 euro pentru emiterea unui nou card.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri