Noutatea saptamanii trecute a fost debutul la categoria vedeta a Bursei a titlurilor emise de producatorul de medicamente Biofarm (BIO). Actiunile Biofarm s-au transferat miercuri la cota Bursei la un pret usor mai ridicat decat ultima cotatie pe piata Rasdaq. Astfel, pe 30 noiembrie s-au schimbat la Bursa 2,45% din actiunile companiei (peste 8,8 milioane titluri). Pretul la care au debutat tranzactiile a fost de 0,6 lei/actiune, in timp ce ultima cotatie pe Rasdaq era de 0,55 lei/actiune. Ulterior, in cadrul aceleiasi sedinte de tranzactionare, cotatia BIO la Bursa a coborat pana la 0,57 lei/actiune, arata statisticile pietei.

Dupa o saptamana cu doar trei sedinte de tranzactionare, in cadrul carora titlurile petroliere si financiar-bancare au adus cele mai mari castiguri investitorilor, piata bursiera ar putea fi marcata, in perioada urmatoare, de incertitudine. Analistii spun ca titlurile financiare vor avea forta sa spulbere nehotararea jucatorilor, in special SIF 4 Muntenia si SIF 5 Oltenia, daca acestea vor subscrie la oferta facuta de Zentiva.

Saptamana viitoare va fi destul de indecisa, cu volatilitati mai insemnate, mai ales ca in mica vacanta a bursei in piata s-au acumulat mai multe ordine din partea investitorilor, declara Mihai Piscan, analist la societatea de brokeraj Intercapital Invest. Pe de alta parte, subscrierea sau nu a detinerilor SIF-urilor in oferta publica a Sicomed, precum si stirile noi legate de BCR ar putea determina evolutia acestor actiuni, adauga el. Analistii de la societatea mentionata sustin ca daca SIF 4 si SIF 5 ar subscrie detinerile in oferta companiei farmaceutice, investitorii ar fi stimulati sa cumpere aceste titluri, deoarece profitul pe actiune s-ar putea dubla.

Un alt motiv de urcare a cotatiilor SIF-urilor, saptamana aceasta, ar putea veni din zona BCR, dar brokerii atrag atentia asupra a doua aspecte legate de privatizarea celei mai mari banci romanesti, care au influenta asupra evolutiei societatilor financiare si asupra carora planeaza incertitudinea.

Nu se stie deocamdata daca si cand va fi listata BCR, dupa finalizarea procesului de privatizare, si daca acest fapt va afecta politica bancii privind dividendele. Daca se vor micsora dividendele, SIF-urile vor avea de suferit la capitolul profitabilitate, deoarece peste 70% din profitul acestor societati financiare este asigurat din incasarea dividendelor de la BCR si BRD, declara un borker, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Castigul pe actiune, obtinut de la inceputul anului pana in prezent, pe actiunile SIF arata astfel, potrivit datelor Intercapital Invest: SIF 1 Banat-Crisana, 0,0856 lei, SIF 2 Moldova, 0,072 lei, SIF 3 Transilvania, 0,0619 lei, SIF 4 Muntenia, 0,0587 lei, SIF 5 Oltenia, 0,0864 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri