Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut obligatiuni de tip benchmark cu scadenta in 2017 de 103 milioane lei (24,1 milioane euro), pentru care a acceptat sa plateasca un randament mediu de 7,10% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 400 milioane lei, de aproape patru ori mai mare decat suma atrasa, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 7,10% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de peste 603,3 milioane lei (141,4 milioane euro).

La licitatia similara, cu scadenta la 7 ani, din 20 mai, Ministerul de Finante a atras 700,93 milioane lei, pentru care plateste un randament mediu anual de 7%, informeaza NewsIn.

In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) atragea atentia in ultimele zile ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

Pe piata interbancara, ratele dobanzilor pe termen scurt au ramas la un nivel foarte scazut, sub cel al dobanzii cheie, de 6,25%, respectiv in apropierea ratei dobanzii oferite de banca centrala la facilitatea de depozit, de 2,25% pe an. In schimb, ratele de dobanda pentru depozitele scadente la 12 luni inregistreaza dobanzi de 6,70-7,50% pe an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atragea atentia miercuri ca MFP ar putea avea dificultati de finantare in absenta unor masuri de ajustare a bugetului, referindu-se la reducerea cheltuielilor. El a subliniat necesitatea reformarii sistemului de pensii, mentionand ca este nevoie de implementarea unor importante constrangeri bugetare care sa ajute economia sa-si revina.

El a mai sugerat ca alte majorari de taxe nu vor face decat sa afecteze si mai mult cresterea economica si nu vor corecta deficitele structurale.

MFP si-a propus sa emita in iulie certificate de trezorerie cu discont si obligatiuni de tip benchmark in valoare totala de 4,65 miliarde lei, in vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetar. Pentru trimestrul III, MFP are in vedere emisiuni cu o valoare totala estimativa cuprinsa intre 13 si 15 miliarde lei.

MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei, in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci, in conditiiile in care, in primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.

In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.
Totodata, in martie 2010, Romania a atras de pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri