Daca in cazul CEC situatia privatizarii este clara, iar data-limita privind depunerea ofertelor finale va fi stabilita cel mai probabil pentru luna ianuarie 2006, guvernul inca nu stie daca BCR va fi vanduta pana la sfarsitul anului.
Vedeta privatizarilor romanesti, Banca Comerciala Romana, mai are de asteptat pana isi va cunoaste noul stapan. Asta daca Banca Europeana de Dezvoltare si Reconstructie impreuna cu IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) nu trimit prea curand acceptul privind privatizarea BCR. Dupa finalizarea negocierilor tehnice, guvernul a decis ca pretul oferit pentru pachetul majoritar sa decida in proportie de 100% castigatorul competitiei. Daca, in prima faza, oferta tehnica a avut si ea un cuvant de spus (10% din grila de evaluare a ofertelor) in ultima etapa, castigator va fi numai cel care da mai mult.

Optimism rezervat

In ceea ce priveste data la care actele privatizarii vor fi semnate, Sebastian Vladescu, ministrul finantelor, crede ca procesul va fi incheiat pana la sfarsitul anului. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca semnarea contractului sa se amane pana dupa Anul Nou, daca BERD si IFC nu se grabesc sa trimita aprobarile privind acest proces. Din punctul nostru de vedere, treaba este aproape gata. Suntem n faza de traducere a contractului n limba romana, urmnd sa incorporam si pozitia, si aprobarile celor doua institutii financiare internationale. n momentul acela vom transmite forma finala a contractului de privatizare catre cei doi ofertanti, urmnd sa le solicitam oferta finala, a declarat Vladescu. Eventualele intarzieri sunt puse de oficialul roman pe seama procedurilor birocratice de aprobare din cadrul celor doua organisme internationale.

Premiera

Privatizarea BCR va aduce si o premiera pentru Romania. Astfel, pentru prima data, contractul de privatizare va fi facut public imediat dupa semnare, orice persoana interesata avand acces la datele si clauzele cuprinse in dosar. Singura necunoscuta in acest proces de privatizare va ramane oferta invinsului. Nimeni nu va sti vreodata pretul celui care pierde. E rugamintea ambilor participanti. Pretul celui care pierde va ramne sigilat si pe veci necunoscut, a afirmat Vladescu.
n ceea ce priveste randamentul foarte mare pe care ar putea sa-l obtina BERD si IFC in urma acestei tranzactii, ministrul finantelor a declarat ca statul roman nu poate modifica sub nici o forma conditiile stabilite initial cu cele doua institutii financiare.

CEC sta la rand

La CEC, situatia este mult mai simpla. Chiar daca, dupa depunerea ofertelor neangajante, oficialii aproximau ca ofertele finale ar putea fi cunoscute pe 28 noiembrie, Ministerul Finantelor a revizuit recent calendarul privatizarii. Avnd n vedere stadiul actual de pregatire a lansarii etapei a doua a procesului de privatizare, precum si interesul investitorilor, se va ncerca stabilirea unui termen rezonabil pentru pregatirea ofertelor finale angajante, care este probabil sa fie n luna ianuarie 2006, se precizeaza ntr-un comunicat al MF.
In acelasi timp, Vladescu opineaza ca aceasta amanare survine din cauza lipsei de timp a membrilor comisiei de privatizare care fac parte din comisia similara implicata in privatizarea BCR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri