Piata brokerajului de asigurari va avea un al doilea semestru foarte dificil in conditiile in care industria de profil nu mai are nici 10% din dinamica dinaintea crizei, in timp ce efectele acesteia au fost aprofundate in Romania si de cresterea TVA, a declarat pentru wall-street.ro Bogdan Andreiscu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).
Wall-Street: Cum a evoluat priata in primul semestru in comparatie cu perioada similara a anului trecut?

Bogdan Andriescu:
Mi-e foarte greu sa estimez, nu am date concrete la nivel de piata, dar ce pot spune este ca nu sunt foarte mari diferente in privinta primului semestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Wall-Street.ro: Credeti ca industria brokerajului de asigurari din Romania o sa scada anul acesta in comparatie cu 2009?

Bogdan Andriescu
: Cred ca vom avea de-a face cu o scadere, desi este posibil si scenariul unei stagnari a pietei in comparatie cu 2009. Eu tind sa cred ca ne vom confrunta cu o scadere serioasa, in conditiile economice actuale.

S-au schimbat multe in economia mondiala si cea romaneasca de la inceputul anului, de aceea nu mai putem vorbi despre concretizarea previziunilor facute la inceputul anului.

Si la nivel de asociatie am facut previziuni la inceputul lui 2010 (UNSICAR estima o crestere a pietei de intermediere de asigurari de 15% in moneda nationala n.red. ) fata de un nivel de si am mentionat atunci destul de clar ca acele previziuni erau valabile in conditiile date atunci fara modificari majore ulterioare. La acea data, am luat in calcul intrarea in vigoare a PAID-ului, o eventuala crestere a segmentului de afaceri RCA cum era normal, adica sa mai creasca usor comparativ cu celelalte tari din Europa de Est.

Insa de atunci si pana acum au avut loc multe schimbari cu un impact semnificativ asupra economiei si implicit asupra industriei de asigurari si asupra celei de intermediere in asigurari.

In plus, la inceputul acestui an, pe baza informatiilor de atunci spuneam ca spre toamna economia va da semene de revenire, insa un prim semn ca lucrurile vor merge din ce in ce mai rau a fost ce s-a intamplat cu Grecia, dupa care au urmat masuri care nu au facut decat sa aprofundeze criza in Romania, si aici ma refer la majorarea TVA cu 5 puncte procentuale.

Astfel, din aceasta perspectiva, ceea ce se va intampla pana la sfarsitul lui 2010 va fi mult mai rau decat ne inchipuiam si previzionam.

Wall-Street: Tinand cont de masurile luate de guvern si de conditiile economice precare, cat de grea va fi situatia pietei de brokeraj in asigurari la finele anului?

Bogdan Andriescu:
Ma feresc si nu mai pot sa spun nimic. Nu-mi mai asum nicio estimare pentru ca lucrurile se modifica de la o zi la alta, dar cred ca lucrurile vor merge in jos. Piata o sa scada foarte mult.

Wall-Street: La fel de incerta va fi si evolutia pietei de asigurari?

Bogdan Adnriescu:
Cu certitudine.

Wall-Street: In aceste conditii, cum se mai pot vinde asigurari pe piata romaneasca?

Bogdan Andriescu:
Singurul motiv in momentul de fata pentru care se mai vand asigurari este faptul ca suntem inconjurati de catastrofe, atat naturale cat si artificiale.

Evident ca atunci cand te uiti la televizor si vezi ca jumatate de tara este sub apa, te gandesti sa-ti asiguri locuinta.

In momentul de fata, marketingul il face Dumnezeu pentru asigurari. Cand vezi case luate de apa, normal ca te gandesti sa-ti asiguri locuinta. Doar asa se mai vand asigurari.

Wall-Street: Asa cum stim, pentru brokeri comisioanele incasate pentru politele PAD (asigurare obligatorie a locuintelor) sunt foarte mici (1 sau 2 euro in functie de polita emisa, daca este la o polita pentru care se plateste o prima de 10 euro in cazul unei locuinte tip B sau 20 euro pentru o locuinta de tip A n.red.) . Sunt interesante, din punctul de vedere al vanzarii, al afacerii politele PAD pentru intermediari?

Bogdan Andriescu:
Brokerii nu sunt interesati de vanzarea politelor PAD din punct de vedere financiar, ci vor fi interesati sa o vanda propriilor clienti carora vor dori sa le faca o oferta completa de produse de asigurare, fara sa-i trimita in alta parte pentru asigurarea obligatorie a locuintelor.

Mai mult decat atat, in cazul unei daune pe o polita PAD lucrurile se vor complica cu siguranta si va fi nevoie de inteventia unui personal specializat, cum este brokerul ca sa poata clarifica toate aspectele in ceea ce priveste dosarul de dauna, astfel ca omul sa poata fi despagubit de asigurator.

Wall-Street: Totusi, niciun semn de redresare, de unde ar putea fi produsa revigorarea economiei, implicit a industriei asigurarilor si a celei de brokeraj?

Bogdan Andriescu:
Am fost optimist pana cand am vazut cateva elemente care m-au determinat sa-mi temperez optimismul si am mentionat deja cazul Greciei, cresterea TVA in Romania.

Totodata, am participat si la o conferinta la Londra, conferinta Federatiei Asiguratorilor, unde de asemenea si ei mi-au trimis un sentiment de pesimism. Si ma refer aici la liderii unor asiguratori de top din lume, care de asemenea nu puteau sa transmita niciun mesaj optimist.

In acelasi timp, cresterea TVA ii afecteaza indirect atat pe asiguratori, cat si pe brokeri. Pentru ca si unii si altii nu sunt recuperatori de TVA, iar expresia ca sunt neplatitori de TVA este gresita pentru ca ambele categorii platesc TVA pe facturile care contin aceasta taxa (facturile privind costurile administrative si care exista, asa cum este normal, in cadrul fiecarei companii), dar nu recupereaza acesti bani. Cresterea TVA nu a facut decat sa creasca aceasta pierdere. Adica, daca in trecut pierdeam 19%, acum vom pierde 24%.

Wall-Steet: Ce semnale aveti la aceasta data din piata, cum isi desfasoara brokerii activitatea in aceasta perioada, in acest mediu economic atat de ostil?

Bogdan Andriescu:
Brokerii isi iau clientii unii altora. Aceasta este singura indeletnicire ramasa si ma refer ca-si iau clientii sau oamenii cu un portofoliu bogat de clienti.

Wall-Street: Credeti ca va mai fi un val de selectie, de sedimentare pe piata intermedierilor in asigurari intrari noi si/sau iesiri?

Bogdan Andriescu:
Nu cred ca vor fi iesiri spectaculoase de pe piata. Insa ma asteptam ca in aceste conditii sa mai intre investitori pe piata, dar nu se intampla nimic. Totul este inghetat. Toata lumea este in expectativa, se uita in stanga si in dreapta si vede cum lucrurile merg din ce in ce mai rau in timp ce asteapta. Ne confruntam cu un blocaj, piata nu mai este nici macar 10% la fel de dinamica ca inaintea declansarii crizei in Romania.

Wall-Street: Ce va doriti sa se schimbe in Romania in felul in care stau lucrurile in prezent?

Bogdan Andriescu:
Imi doresc sa se regleze problemele care exista acum in economia romaneasca si sa fie putin mai rationali cei de la conducerea tarii privind impozitarea averilor si alte lucruri de genul acesta care, din pacate, nu fac decat sa conduca spre o doctrina periculoasa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri