Banca Transilvania (TLV) a raportat in primul semestru un profit net de 33,21 milioane de lei, de trei ori mai mare fata de rezultatul din perioada similara a anului precedent, iar activele au crescut cu 3% fata de finele anului 2009, la 20 miliarde de lei.
Rezultatul operational al Bancii Transilvania a crescut in primul semestru din acest an cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 233 milioane lei, la 390 milioane lei. Profitul brut realizat este de 60,03 milioane lei, fata de 11,07 milioane lei, cat a fost inregistrat la 30 iunie 2009, in timp ce profitul net este de 33,21 milioane lei. Comparativ cu prevederile bugetare pe intregul an, in primul semestru, profitul brut a fost realizat in proportie de 40%.

“In primul semestru al acestui an, profitul operational al bancii a crescut cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ne-am concentrat pe gasirea de solutii adecvate cererii clientilor, cum ar fi restructurarea sau ieftinirea creditelor, lansarea unei platforme dedicate celor care solicita fonduri europene, dar si a unor produse noi. In plus, am venit pe piata cu campanii comerciale de creditare si de refinantare a creditelor de la alte banci, pentru atragerea de clienti noi, care au fost foarte bine primite. Avem, in continuare, indicatori confortabili de lichiditate si de solvabilitate, cu mult peste limitele impuse de BNR”, a declarat Robert C. Rekkers, directorul general al BT.

In ceea ce priveste venitul operational, acesta este de 726 milioane lei, mai mare cu 27% fata de 30 iunie 2009, cresterea fiind generata mai ales de marjele de creditare si de operatiuni cu titluri. Cheltuielile operationale ale Bancii Transilvania sunt, la 30 iunie a.c., de 336 milioane lei, usor sub nivelul celor inregistrate in semestrul I 2009, ca urmare a unui control constant al costurilor.

Raportul cost / venit aferent aceluiasi interval de timp se situeaza la 46% - fata de 62%, cat era inregistrat la 30 iunie 2009, respectiv de 55%, la 31 decembrie 2009 - si reflecta rezultatul efortului de rentabilizare a costurilor operationale BT.

Costul net al riscului de credit, in primul semestru din 2010, este mai mare cu 49% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la 330 milioane lei, din care 111 milioane lei reprezinta provizioane nedeductibile fiscal, banca fiind prudenta in ceea ce priveste monitorizarea riscului de credit, in acord cu trendul pietei si cu contextul actual. Un efect negativ asupra imprumuturilor in valuta angajate de clienti si, implicit, asupra costului net de risc, l-a avut si deprecierea leului fata de euro, comparativ cu jumatatea anului 2009.

Activele bilantiere ale Bancii Transilvania au crescut fata de sfarsitul anului precedent cu 3%, ajungand la 20.000 milioane lei. Portofoliul de credite este bine structurat, ponderea creditelor in moneda nationala fiind de 61,71%, iar a celor denominate in valuta, de 38,29%. Din totalul portofoliului de credite BT, creditele pentru companii reprezinta 59,32%, iar creditele acordate persoanelor fizice reprezinta 40,68%. Volumul creditelor a ajuns, la finalul lunii iunie a.c., la 13.096 milioane lei, in crestere cu 8% fata de sfarsitul anului precedent, in timp ce volumul depozitelor a crescut cu 5%, pana la 15.720 milioane lei.

Banca Transilvania are si mai multi clienti activi, la sfarsitul semestrului I 2010 baza sa cuprinzand 1.408.000 clienti activi, fata de 1.340.000 clienti activi - la sfarsitul semestrului I 2009.

Raportul credite / depozite este in continuare subunitar, valoarea acestuia fiind de 0,83, la 30 iunie 2010, ceea ce demonstreaza o lichiditate confortabila a bancii - atat in valuta, cat si in lei. Investitiile Bancii Transilvania in titluri de stat au un trend usor ascendent, ajungand la peste 2,6 miliarde lei, la 30 iunie a.c., fata de 2,4 miliarde lei, cat era la inceputul anului. Solvabilitatea BT, calculata fara incorporarea profitului realizat la 30 iunie, a inregistrat un nivel confortabil de 12,66%, in conditiile in care BNR solicita un nivel minim de 8%.

In bilant, soldul provizioanelor din activitatea de creditare, la 30 iunie 2010, este de 1.098 milioane lei, mai mare cu 46% fata de inceputul anului, din care 251 milioane lei provizioane nedeductibile, in conditiile unui management al riscului adecvat mediului economic dificil.

Ponderea creditelor neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta - la aceeasi data - 5,97% din totalul portofoliului de credite.
Rezultatele inregistrate de Banca Transilvania in primul semestru au fost satisfacatoare, avand in vedere situatia economica existenta.

In perioada urmatoare, BT se asteapta la o crestere a creditelor restante, marcata de majorarea, in continuare, a provizioanelor aferente, avand in vedere masurile guvernamentale adoptate si cresterea economica negativa prognozata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Agricover Credit se imprumuta pentru finantarea agriculturilor