Codul fiscal din Romania a fost modificat de peste 60 de ori in ultimii ani, spre nefericirea companiilor care au fost nevoie sa isi schimbe strategia de business de fiecare data si sa se adaptaze noilor conditii.

"Noile modificari aduse la Codul fiscal ingreuneaza activitatea companilor, dar cel mai grav este ca s-au realizat peste 60 de modificari in ultimii patru ani. De fiecare data normele de aplicare au intarziat sa apara", a declarat Dinu Petre (foto), partener la casa de avocatura Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Cea mai recenta si semnificativa modificare la codul fiscal a fost la nivelul cotei TVA, aceasta fiind majorata cu 5 puncte procentuale pana la 24%.

De asemenea, veniturile din dobanzi si cele obtinute din castiguri de pe piata de capital au redevenit venituri impozabile, iar cota de cheltuieli deductibile pentru venituri din drepturi de autor s-a diminuat de la 40% la 20%.

Toate aceste modificari au fost realizate aproape de pe o zi pe alta desi, teoretic, ar trebui sa fie anuntate cu 6 luni inainte de a fi puse in aplicare. "Se incalca principiul stabilitatii fiscale", a subliniat avocatul Dinu Petre.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si