Dupa doi ani de la aparitia ideii de consolidare a pietei bursiere romanesti, prin fuziunea Bursei de Valori Bucuresti cu Rasdaq (varianta romaneasca a pietei americane Nasdaq), acest proces se apropie de finalizare. Cel mai tarziu la inceputul anului viitor fuziunea BVB-Rasdaq va fi incheiata si din punct de vedere juridic.
Actionarii celor doua burse au aprobat, la sfarsitul lunii noiembrie, fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica Rasdaq (BER). Avand in vedere ca ambele societati au fost deja evaluate, finalizarea procesului va dura cel mai târziu pana la începutul anului viitor, depinzand de termenul în care vor fi obtinute aprobarile din partea CNVM si a Registrului Comertului. Legal, obtinerea acestor aprobari dureaza circa o luna, dar la cererea de autorizare se poate raspunde si într-o saptamâna. Potrivit oficialilor BVB, fuziunea va putea fi realizata chiar in acest an, dar, avand in vedere calendarul strans pentru pasii care au mai ramas de facut, orice intarziere poate impinge inregistrarea noii societati in ianuarie 2006.

BVB va „inghiti” Rasdaq

Proiectul de fuziune, aprobat miercurea trecuta de actionarii celor doua burse, prevede ca BVB sa absoarba BER, denumirea societatii rezultate fiind Bursa de Valori Bucuresti SA, iar Rasdaq nu va mai exista ca entitate juridica distincta. Din punct de vedere tehnic, fuziunea celor doua burse a fost realizata la jumatatea acestui an, cand tranzactionarea societatilor listate pe piata Rasdaq a fost trecuta pe platforma BVB.

Valoarea BVB a fost stabilita anul trecut la 15,5 milioane de euro de catre PricewaterhouseCoopers (PwC), din aceasta suma urmand sa fie constituit un capital social de cinci milioane de euro, repartizat gratuit, în cote egale, între cele 68 de societati de servicii de investitii financiare, membri ai Asociatiei BVB. In acest an, evaluarea BVB in vederea fuziunii a dus la o valoare de circa 8 milioane euro, in timp ce Rasdaq a fost evaluata la circa 0,8 milioane euro.

Trecut si viitor

Fuziunea dintre cele doua piete a fost gandita initial ca o consolidare a pietei de capital romanesti, pentru cresterea vizibilitatii si a importantei in plan regional. Astfel, daca inaintea fuziunii, capitalizarea BVB este de 15,57 miliarde de euro, si a BER de numai 2,17 miliarde de euro, dupa fuziune valoarea companiilor romanesti listate va ajunge la 17,74 miliarde euro. In plus, la BVB sunt listate, in prezent, 64 de companii, in timp ce pe piata Rasdaq sunt tranzactionabile 1.772 de societati si suspendate alte 1.916 de companii. Din momentul constituirii si pana in prezent, 2.260 de emitenti au parasit piata Rasdaq.

Desi importanta bursei romanesti va creste, valoarea companiilor listate este inca mica fata de nivelul existent la bursele din regiune. Spre exemplu, valoarea medie a tranzactiilor incheiate in acest an la BVB a fost de 8,2 milioane euro, iar la BER de 0,11 milioane euro. In schimb, pe piata actiunilor la Bursa din Budapesta, nivelul mediu este de zece ori mai mare.

Arhitectura noii piete bursiere a fost proiectata pe doua segmente, unul de piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), destinat societatilor care nu îndeplinesc criteriile de listare pe piata principala, piata Rasdaq urmând a fi lichidata. Structura emitentilor listati la Bursa de Valori dupa fuziune va fi reglementata printr-o instructiune a CNVM. Ambele sectoare ale noii piete bursiere vor fi structurate pe doua segmente, respectiv cash (actiuni si obligatiuni) si derivative (futures si optiuni).

Istoria fuziunii

În urma cu doi ani a fost luata hotarârea politica de unificare a BVB si Rasdaq, proiectul de fuziune fiind prezentat oficial prima data în luna mai a anului 2003, iar unificarea celor doua piete a fost estimata pentru jumatatea acestui an. Un prim pas a fost aducerea Rasdaq cat mai aproape de conceptul de bursa, prin transformarea societatii Rasdaq SRL in societate pe actiuni si transformarea Pietei Extrabursiere Rasdaq in Bursa Electronica Rasdaq. De asemenea, au fost infiintate categoriile de excelenta ale BER, asemenea celor existente la BVB, care prevedeau criterii de listare mai exigente decat in trecut, dar mai permisive decat la Bursa. In ianuarie 2005, actionarii BVB au decis si transformarea BVB din societate de interes public in SA, proces finalizat la mijlocul lunii iulie 2005. Decizia privind fuziunea
BVB-BER a fost luata la începutul lunii august a acestui an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
RETROSPECTIVA: Cum si-a batut joc Guvernul de 6% din PIB