Ministerul Finantelor Publice a vandut certificate de trezorerie denominate in euro cu scadenta la un an in valoare de 1,27 miliarde de euro pe piata interna, desi valoarea anuntat initial pentru aceasta licitatie era de 400 de milioane de euro.

Randamentul mediu platit de trezorerie a fost de 4,9%, desi Finantele ar fi vrut sa plateasca un randament mai mic.

Operatiunea de miercuri este prima licitatie din acest an in cadrul careia Finantele au vandut titluri de stat in euro pe piata interna, scrie Mediafax.

Sumele atrase vor fi folosite pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice scadente.

Ministerul Finantelor s-a imprumutat si in 2009 prin vanzare de titluri de stat in valuta, prin trei licitatii pe piata interna, cand au atras in total 2,76 miliarde de euro.

Citeste si:

Anul trecut, MFP a mai contractat de la bancile comerciale un imprumut de tip club loan, in valoare de 1,2 miliarde de euro si au vandut titluri de stat in lei in suma de aproape 65 miliarde de lei.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat prin vanzarea de titluri de stat 22,14 miliarde de lei de la bancile comerciale.
In ultima perioada Ministerul Finantelor a vandut constant pe piata interna titluri de stat sub valoarea programata, in conditiile in care a incearcat sa mentina randamentul sub 7%.

La cea mai recenta licitatie, organizata luni, MFP vandut luni certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni de 295,58 milioane de lei, reprezentand 40% din valoarea programata, de 750 milioane lei, la un randament mediu de 7% pe an, foarte apropiat de fata de cel de la licitatia precedenta, de 6,99%.