Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa atraga in luna august 4,6 miliarde de lei (1,1 mld. euro) de la banci prin emisiuni de titluri de stat, similar cu valoarea programata pentru luna iulie, dar cu mult peste suma imprumutata in aceasta luna, relateaza Mediafax.

Finantele au imprumutat in luna iulie doar 1,38 miliarde de lei prim emisiuni de titluri de stat, cu mult sub programul initial de 4,65 miliarde de lei, in conditiile in care Trezoreria a incercat sa mentina randamentul mediu la sub 7% pe an.

Pentru luna august, Trezoreria a programat sapte licitatii de titluri de stat, din care doar doua sunt pentru vanzarea de obligatiuni, respectiv titluri cu termenul de scadenta mai indelungat, restul fiind pentru vanzarea de certificate de trezorerie, cu maturitate de pana la un an.

Finantele nu au acceptat in iulie oferte cu randamente mai mari de 7%, cu exceptia unei singure licitatii, organizate pentru vanzarea de obligatiuni pe 10 ani, cand a fost de acord sa plateasca 7,1% pe an.

Prima licitatie din august va avea loc pe data de 2 august, cand statul va incerca sa imprumute 800 de milioane de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu maturitatea la un an.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an prin vanzarea de titluri de stat 22,14 miliarde de lei de la bancile comerciale.

Pentru prima data in acest an, Finantele au vandut miercuri certificate de trezorerie in euro cu scadenta la un an, de 1,213 miliarde de euro, de trei ori mai mult comparativ cu valoarea programata, de 400 de milioane de euro, la o dobanda de 4,9% pe an.

Emisiunea de titluri de stat reprezinta una din modalitatile prin care Ministerul Finantelor finanteaza deficitul bugetar, care nu ar trebui sa depaseasca tinta negociata cu FMI pentru acest an, de 6,8% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ministerul de Finante s-a imprumutat astazi peste 670 de mil. de lei