Profitul net consolidat dupa impozite si plata intereselor minoritare ale grupului BCR a scazut in primul semestru cu 19,5%, la 488,5 milioane lei, in principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, generate de contractia economiei, care a avut un impact negativ major asupra clientilor, potrivit Mediafax.

Costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite si sume de platit in avans au totalizat 974,7 milioane lei, in urcare cu 24,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si au fost rezultatul constrangerilor resimtite in special de IMM-uri in ceea ce priveste fluxurile de numerar si lichiditatea.

Profitul operational al grupului a urcat in primul trimestru cu 19,8%, la 1,63 miliarde lei, fiind rezultatul unui avans al venitului operational, concomitent cu un control eficient al costurilor, potrivit bancii.

Astfel, venitul operational a fost de 2,43 miliarde lei, in urcare cu 8,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar principalul motor al cresterii a fost o majorare de 9,7% a venitului net din dobanzi, la 1,9 miliarde lei.

Venitul net din taxe si comisioane a inregistrat o scadere anuala de 2,9% si a reflectat nivelul redus al cheltuielilor de consum ale clientilor, care s-a suprapus cu strategia BCR de a incuraja clientii sa utilizeze tranzactiile fara numerar, mai ieftine si mai comode.
In prima parte a anului, cheltuielile operationale au fost de 802,8 milioane lei, in scadere cu 9,7% fata de nivelul din perioada similara a anului anterior.

O reducere importanta pe partea de cheltuieli a fost taierea costurilor cu personalul cu 21,3%, de la 504,3 milioane de lei la 397,1 milioane de lei, banca neprecizand, insa, in ce masura scaderea a fost determinata de reducerea personalului sau a salariilor.

Evolutia portofoliului de credite a fost influentata de nivelul creditelor neperformante, care s-au mentinut la un nivel "suportabil", de 14,7% din portofoliul de credite, desi au urcat de la 13,1% la sfarsitul anului 2009.

Rata de acoperire a creditelor neperformante (garantii si provizioane) a fost la finele primelor sase luni de 128%.

Rata de adecvare a capitalului de rang 1+2 era de 12,45% conform RAS, fata de cerinta BNR de minimum 10%, in urcare de la 11,9% la finele anului trecut, in contextul majorarii capitalului social cu 237,7 milioane de lei in primavara acestui an.

In ceea ce priveste eficienta si managementul riscurilor, raportul cost/venit s-a imbunatatit in prima jumatate a anului la 32,9%, de la 39,5% in aceasi perioada din anul precedent. Rentabilitatea capitalului s-a diminuat la 14,3, in contextul mentinerii unui mediu economic dificil.
Activele totale la nivelul grupului au fost de 70,77 miliarde de lei, in urcare cu 2% fata de nivelul raportat la finele anului trecut.

Toate datele financiare prezentate reprezinta rezultatele financiare consolidate, neauditate, ale grupului BCR la data de 30 iunie 2010, in conformitate cu IFRS.

In ceea ce priveste doar ativitatea BCR, activele totale ale bancii (valori neconsolidate, IFRS) s-au mentinut relativ stabile, acestea inregistrand o crestere usoara, de la 64,53 miliarde lei la 31 decembrie 2009 la 65,57 miliarde lei la finele lunii iunie, ca urmare a unei performante imbunatatite in trimestrul doi.

Volumul cumulat al imprumuturilor acordate clientilor BCR (inainte de provizioane, IFRS) a fost de 47,69 miliarde lei, usor peste nivelul la finele primului trimestru, de 46,51 miliarde de lei.

Creditarea corporate s-a majorat cu 7% in sold fata de perioada similara din anul trecut, fiind sustinuta de necesarul de capital de lucru al companiilor si de cererea de finantare din partea administratiilor locale.

Portofoliul de credite retail (inclusiv microintreprinderile) s-a majorat usor, cu 0,4%, in concordanta cu evolutia pietei si a veniturilor consumatorilor.

BCR a continuat in primul trimestru extinderea retelei de ATM, la 2.225 unitati, prin adaugarea a 82 de noi aparate, si a ajuns cu reteaua de POS la 17.331 unitati operationale la comercianti.

Tranzactiile cu carduri BCR efectuate la POS-uri pentru plata la comercianti au crescut cu 26,79% ca numar si cu 18,8% ca volum, in timp ce tranzactiile cu numerar la ATM-uri cu carduri BCR au scazut cu 7,64% ca numar si cu 3,34% ca volum.

Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.

In noiembrie 2009, grupul austriac a interpus in relatia sa de actionar majoritar al BCR doua vehicule cu statut juridic de SRL infiintate in Austria, EGB Ceps Beteilungen GmbH si EGB Ceps Holding GmbH. Societatea din urma detine in prezent 69,3% din actiunile BCR. O participatie de 30,11% se afla in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca penrtu Locuinte, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri