Profitul net dupa impozitare si plata intereselor minoritare al Erste Group a coborat in primul semestru cu 4,1%, la 471,9 milioane euro, de la 492,1 milioane euro, ca urmare a scaderii castigurilor operationale si majorarii profitului atribuibil actionarilor minoritari, informeaza Mediafax.

"Erste Group a construit pe baza evolutiei solide din primul trimestru al acestui an, a unui profit operational excelent care a depasit 1 miliard euro in al doilea trimestru, a stabilizarii continue a costurilor de risc si a imbunatatirii graduale a indicatorilor macroeconomici din Europa Centrala si de Est", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank, intr-un comunicat.

Profitul operational a avansat cu 12,1%, la 1,991 miliarde euro, comparativ cu valoarea din primele sase luni ale anului trecut, de 1,776 miliarde euro. Aceasta evolutie a fost generata cu precadere de cresterea venitului net din dobanzi si a venitului net din comisioane, precum si de scaderea cheltuielilor operationale. Totusi, venitul net din tranzactionare a scazut.

Veniturile operationale au avansat cu 4,1%, de la 3,736 miliarde euro la 3,889 miliarde euro, iar cheltuielile administrative generale au scazut cu 3,2%, de la 1,96 miliarde euro la 1,898 miliarde euro.

"Venitul net din dobanzi s-a majorat cu 7,2%, pana la 2,684 miliarde euro, ca urmare a imbunatatirii marjei de dobanda la 3,04%, fata de 2,92% in primul semestru al anului trecut. Venitul net din comisioane a crescut cu 8,6%, pana la 965 milioane euro, pe baza majorarii veniturilor din comisioanele rezultate din operatiunile cu valori mobiliare si din plati. Venitul net din tranzactionare a scazut cu 30%, pana la 240 milioane euro, comparativ cu rezultatul exceptional din primul semestru din 2009", se arata in raportul financiar semestrial al Erste.

Profitul operational a crescut in al doilea trimestru cu 2,5%, la 1,008 miliarde euro, de la 983,2 milioane euro in primele trei luni.
"Acesta reprezinta cel mai bun profit operational trimestrial, de pana acum, din istoria Erste Group", se precizeaza in raportul actionarului majoritar al BCR.

Profitul net consolidat dupa impozite si plata intereselor minoritare ale grupului BCR a scazut in primul semestru cu 19,5%, la 488,5 milioane lei, in principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, generate de contractia economiei, care a avut un impact negativ major asupra clientilor.
Totalul activelor Erste s-a majorat de la inceputul anului cu 3,7%, atingand valoarea de 209,1 milliarde euro. Evolutia a fost determinata cu precadere de majorarea volumului operatiunilor interbancare si a celor cu active financiare, ca urmare a cresterii depozitelor clientilor, cu 4%, la 116,6 miliarde euro. Raportul credite/depozite a scazut usor, la 112,4%, fata de nivelul de la finalul anului trecut, de 115,3%.

Costurile de risc au crescut la 1,084 miliarde euro, respectiv cu 167 puncte de baza in raport cu nivelul mediu al imprumuturilor catre clienti insa intr-un ritm mult mai scazut, de 21,5%, comparativ cu anul precedent. In primul semestru al anului trecut grupul austriac a constituit provizioane de 892,1 milioane euro.

Provizioanele de risc din operatiunile de creditare au insumat 553 milioane euro in al doilea trimestru, dupa ce in primele trei luni au totalizat 531,2 milioane euro. Cresterea a fost determinata in principal de majorarea valorii provizioanelor constituite pentru segmentul mari corporatii.
Valoarea provizioanelor de risc s-a majorat de la 5 miliarde euro la 5,8 miliarde euro, ca urmare a provizioanelor nou constituite de Erste din cauza deteriorarii situatiei economice.

Raportul dintre creditele neperformante si volumul imprumuturilor catre clienti a crescut in primul semestru de la 6,6% la 7,3%. In schimb, s-a mentinut trendul pozitiv privind rata de acoperire a creditelor neperformante prin provizioane de risc. Aceasta a crescut de la 57,2% la finalul exercitiului 2009 la 59,7%.

"Angajamentul nostru ferm fata de nevoile reale ale clientilor s-a tradus in cresterea venitului net din dobanzi si marje stabile, in timp ce venitul din comisioane a crescut si acesta semnificativ, iar costurile au fost tinute sub un control strict in toata regiunea. Evolutia puternica a bancii a fost completata de trecerea cu brio a testului de stres al Uniunii Europene, in ciuda aplicarii unor parametri macroeconomici mult mai duri decat cei ceruti", a mai spus Treichl.

Rentabilitatea capitalului angajat, sau rentabilitatea capitalului angajat ajustata pentru pozitii non-cash, precum amortizarea fondului comercial sau amortizarile lineare aferente portofoliului de clienti, a scazut de la 9,7% (ROE - 9,1%) in anul 2009 la 7,5% (ROE - 7,2%). Acest lucru s-a datorat in primul rand majorarii substantiale a bazei de capital cu aproape 50% in 2009. Capitalul propriu era in primul semestru al anului trecut de 8,8 miliarde euro, iar la finalul lunii iunie a acestui an era de 13,1 miliarde euro.

In paralel cu o usoara scadere a activelor ponderate la risc, rata solvabilitatii s-a imbunatatit de la 12,7% la sfarsitul anului trecut, la 12,9% la 30 iunie 2010. Aceasta se situeaza in continuare confortabil peste cerintele minime legale de 8%. Indicele Tier 1, raportat la riscul de credit, inregistra la 30 iunie valoarea de 11,2%, fata de 10,8% la sfarsitul anului 2009.

Erste Group a inregistrat in primele sase luni pierderi de 158,8 milioane euro la capitolul alte profituri operationale, suma cu 81% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, de 87,5 milioane euro.

"Aceasta pozitie contine, in principal, amortizarea lineara aferenta activelor intangibile (clientela) in valoare de 35 milioane euro, precum si cheltuieli aferente garantarii depozitelor in valoare de 29,3 milioane euro. Mai mult, amortizarile aferente proiectelor IT si portofoliului de leasing al BCR precum si provizioanele pentru litigii in valoare de 32,6 milioane euro au afectat primul semestru al anului 2010. In plus, s-au constituit provizioane in valoare de 30 milioane euro pentru eventuale cheltuieli viitoare precum taxa bancara din Ungaria", se arata in raportul bancii.

Creantele fata de institutii de creditare s-au majorat la 30 iunie 2010 cu 24,9%, de la 13,1 miliarde euro la finalul anului 2009 la 16,4 miliarde euro, in principal ca urmare a majorarii tranzactiilor repo cu Banca Nationala a Cehiei (+3,5 miliarde euro).

Creantele catre clienti s-au majorat cu 1,4%, de la 129,1 miliarde euro la 131 milioane euro, cresterea fiind determinata in mare parte de volatilitatea ratelor de schimb din ECE.

Depozitele clientilor au inregistrat o crestere cu 4%, de la 112 miliarde euro la 116,6 miliarde euro. Aceasta evolutie a fost determinata cu precadere de cresterile din Cehia si in mai concret de depozitele sectorului public precum si de aprecierea monedei. Raportul credite/depozite inregistra la 30 iunie 2010 valoarea imbunatatita de 112,4%, sub nivelul inregistrat la 31 decembrie 2009, de 115,3%.

Investitiile in valori mobiliare din diversele categorii de active financiare s-au majorat cu 5,9%, de la 34,3 miliarde euro la sfarsitul anului 2009 la 36,3 miliarde euro.

Comparativ cu sfarsitul anului trecut, numarul de angajati ai Erste s-a redus cu 0,7%, la 50.156 persoane. La BCR, pesonalul a crescut in primul semestru cu 1,4%, respectiv 129 de angajati, comparativ cu luna decembrie 2009, la 9.141 de salariati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri