Potrivit unui proiect de lege, pina la 20% dintre datoriile comerciale ale firmelor mai vechi de un an se vor tranzactiona, din februarie 2006, pe piata de capital. Vor urma creantele bugetare.

Ministerul Finantelor a finalizat un proiect de lege care va permite tranzactionarea creantelor firmelor private pe bursa de marfuri, a anuntat ieri Catalin Doica, secretar de stat in minister, la un semniar pe teme de fiscalitate organizat de Rentrop&Straton.

Potrivit proiectului, nepublicat inca, firmele private vor putea sa-si scoata pe bursa pina la 20% din toate datoriile comerciale mai vechi de 365 de zile.

Ele vor putea fi cumparate de orice firma in afara de societatea datornica, asociatii ei sau firme interpuse. O neregula de asemenea natura va fi penalizata cu amenda.

Proiectul este gata, dar mai trebuie sa-l supunem dezbaterii publice. Il vom si publica, dar numai dupa ce terminam lucrul la Codul fiscal. Cel mai probabil, legea se va aplica incepind cu 1 februarie 2006. Urmarim prin aceasta masura sa combatem blocajul financiar din economie, a declarat Doica.

Pe scurt, orice firma care va avea o creanta, o va putea scoate la vinzare pe bursa de marfuri. Creanta poate parea atragatoare pentru alte firme, care o vor cumpara cu un pret, iar apoi se vor ocupa de recuperarea ei. Se deschide astfel si o noua perspectiva de afaceri preluarea unei societati prin cumpararea datoriilor. Daca ma intereseaza o firma, ii urmaresc fiecare scoatere pe bursa a unei creante. Asa ca dupa o serie de asemenea achizitii pot ajunge sa detin controlul ei, a explicat Cristian Pirvan, secretarul executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Firma datornica nu va avea nici un drept in tranzactia creantei. Ea va fi doar notificata ca tranzactia a avut loc. In prima faza vor fi tranzactionate numai creantele comerciale, urmind ca pe termen mediu sa poata fi vindute si creantele de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri