Rezultatul net al industriei asigurarilor autohtone in 2009 indica pierderi de 103,2 milioane de lei, in scadere cu 82,3% fata de nivelul de 582,46 milioane de lei inregistrat la sfarsitul lui 2008, arata datele din raportul anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Conform datelor Comisiei, pierderile asiguratorilor au insumat 418,26 milioane de lei, in timp ce profiturile au cumulat 315,05 milioane de lei. (vezi grafic).

Rezultate financiare 2009 comparativ cu 2008


Sursa grafic: Raportul CSA privind piata asigurarilor in 2009

Pierderile cele mai mari au fost inregistrate anul trecut de Ardaf care a pierdut in 2009 90,5 milioane de lei, urmata de BCR Asigurari Vienna Insurance Group cu 55,5 milioane de lei si Fata Asigurari cu 41,1 milioane de lei.

De asemenea, rezultate negative importante au raportat Groupama Asigurari (37,9 milioane de lei), OTP Garancia Asigurari (32,1 milioane de lei) si Certasig (30,56 milioane de lei).

Pe de alta parte, cel mai profitabil asigurator a fost ING Asigurari de Viata cu un profit de 77,32 milioane de lei. A doua pozitie in clasamentul celor mai profitabili asiguratori reveine unei alte companii specializate in asigurari de viata, Alico (fosta AIG), cu un rezultat net de 69,15 milioane de lei. Urmatoarele trei pozitii in clasamentul celor mai profitabili asiguratori revin Omniasig Vienna Insurance Group cu 43,4 milioane de lei, Allianz-Tiriac Asigurari cu 29,65 milioane de lei si Carpatica Asig cu 22,21 milioane de lei.

In ceea ce priveste rezultatul tehnic ( rezultatele companiilor din activitatea de subscriere a primelor), pe segmentul asigurarilor generale profitul net s-a ridicat la 111,27 milioane de lei, in timp ce pierderile au insumat 432,14 milioane de lei. Asiguratorii care au avut profit pe zona asigurarilor de viata au raportat un castig net cumulat de 248,74 milioane de lei, in timp ce societatile cu pierderi au un rezultat negativ de 139,19 milioane de lei.

"Aceste evolutii ale rezultatelor obtinute in anul 2009, anul in care criza financiara a afectat intreaga economie, concretizate in diminuarea la mai mult de jumatate a pierderilor tehnice in sectorul asigurarilor generale si in cresterea profitului la asigurarile de viata cu peste 78%, pot fi explicate prin faptul ca piata asigurarilor din Romania incepe sa se maturizeze si sa acorde o atentie mai mare eficientizarii activitatii desfasurate decat castigarii de cota de piata", explica raportul CSA.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri