Erste vede o stabilizare a creditelor neperformante in 2011

Situatia creditelor neperformante se va stabiliza in Romania cel mai devreme in 2011, companiile fiind afectate de lipsa de lichiditate, potrivit grupului austriac Erste, actionarul majoritar al BCR, informeaza Mediafax.

"Romania sufera inca din contractia economiei. Pe partea de retail, creditele neperformante s-au stabilizat, dar pe segmentul IMM-urilor exista inca o crestere a creditelor neperformante, din cauza lipsei de lichiditate. Deci nu ne asteptam ca situatia sa se stabilizeze inainte de 2011", a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Viena, Bernhard Spalt, membru al consiliului de administratie al Erste Bank si chief risk officer.

Potrivit unei prezentari a grupului Erste, BCR are cea mai mare rata a creditelor neperformante, de 15,4%, dintre bancile detine de Erste in regiune, respectiv in Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia si Ucraina.

Oficialul Erste a aratat ca avansul creditarii este foarte redus in regiune, in conditiile in care clientii ezita sa investeasca.
Totusi, Spalt anticipeaza ca in semestrul al doilea creditarea va reveni treptat.

"Din nefericire, creditele neperformante cresc inca in comparatie cu nivelul creditarii. Am reactionat la aceste evolutii prin majorarea gradului de acoperire a creditelor neperformante", a continuat oficialul grupului austriac.

Creditele neperformante s-au mentinut la un nivel "suportabil", arata BCR in raportul privind rezultatele din primul semestru, iar rata bancii de acoperire a creditelor neperformante (garantii si provizioane) a fost la finele primelor sase luni de 128%.

BNR a anuntat ca in primul semestru creditele restante la nivel national au crescut cu 67%, la 13,6 miliarde de lei, majorandu-si ponderea in total imprumuturi de la 4,05% la 6,4%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri