Top 3 cele mai solide banci din Uniunea Europeana:

1. Banca March - Spania
2. OTP Bank - Ungaria
3. Powszechna Kasa Oszczednosci Bank - Polonia

Obiectivul testelor de stres derulate la nivelul Uniunii Europene asupra a 91 de institutii bancare a fost acela de a evalua rezistenta generala a sectorului bancar din UE si capacitatea acestuia de a suporta eventuale socuri viitoare.

Exercitiul a luat in considerare situatia financiara a bancilor de la sfarsitul lui 2009 si analizeaza evolutia capitalului de nivel 1 si a raportului de nivel 1 al bancilor, pe baza a trei scenarii posibile pentru 2010 si 2011.

Grupul ungar OTP Bank este prezent si pe piata din Romania, in timp ce celelalte doua institutii financiare din top (Banca March si Powszechna Kasa Oszczednosci Bank) nu au intrat pe piata bancara locala.

Citeste si:

Ce banci au picat testul?

In sens opus, sapte banci europene au fost declarate insuficient de puternice pentru a face fata unui alt val de recesiune, avand nevoie de alte 3,5 miliarde de euro, arata testul de stres.

Cinci dintre bancile regionale ale Spaniei nu au trecut acest test - Banca Civica, Diada, Espiga, Unnim si Cajasur, iar in cazul lor va fi necesara o recapitalizare de 1,8 mld. euro.

Banca Hypo Real Estate detinuta de statul german a picat testul de stres elaborat de UE, intr-o situatie similara aflandu-se si banca greceasca ATEbank, care va avea nevoie de o recapitalizare in valoare de 242,6 de milioane de euro. ATEbank este prezenta si pe piata din Romania.