Toti indicii bursieri au inchis prima sedinta din aceasta saptamana in scadere, fiind continuata, astfel, tendinta din sesiunea de pe 30 noiembrie, cand deprecierea generala a fost de aproximativ 0,6%. Cel mai mult a pierdut indicele actiunilor lichide, BET (1,6%), fiind afectat de scaderea accentuata a cotatiei titlurilor Bancii Transilvania (TLV).

Deprecierea la nivelul intregii piete, reflectata de BET-C, a fost de 1,3%, in timp ce indicele societatilor financiare, BET-FI, a scazut cel mai putin, cu 0,5%. Valoarea totala a tranzactiilor a fost insa ridicata, de 55,2 milioane lei, echivalentul a 15,1 milioane euro. Mai mult de un sfert din aceasta suma (21 milioane lei) s-a obtinut in urma schimburilor cu actiuni SIF. Piata s-a incadrat pe un trend usor descendent incepand cu ultima sedinta a saptamanii trecute, neavand loc evenimente majore, a declarat Lucian Berar, broker la societatea IFB Finwest.

Actiunile TLV au fost cele mai tranzactionate, ieri, iar pretul a scazut cu 3,8%, pana la 1,2400 lei/actiune. S-a tranzactionat un volum mare de titluri TLV, 8,4 milioane actiuni, la valoarea de 10,7 milioane lei, ceea ce ar putea indica, potrivit brokerului de la IFB Finwest, ca investitorii si-au marcat profitul pe aceasta actiune. Era de asteptat sa apara corectii, mai ales ca unele actiuni, precum TLV si SIF-uri, au ajuns la preturi destul de mari, afirma Iordan Butuc, director de operatiuni la societatea World Rom Securities.

In cazul SIF-urilor, nu s-au transferat pachete mari de titluri, motiv pentru care nu a-si spune ca e vorba de marcarea profitului, opineaza Butuc. El considera ca privatizarea BCR nu va influenta spectaculos, de acum inainte, pretul titlurilor SIF. 70% din profitul SIF-urilor provine din dividendele de la BRD si BCR. Este posibil ca, dupa privatizare, BCR sa nu mai acorde dividende si, astfel sa fie afectat profitul acestor societati, afirma Iordan Butuc. Cea mai tranzactionata actiune, de pe segmentul societatilor financiare, a fost SIF 5 Oltenia, care a pierdut 1,2%, inchizand la 2,47 lei/actiune.

S-au facut schimburi cu 3,3 milioane titluri, la valoarea de 8,3 milioane lei. Actiunile SIF 3 Transilvania s-au mentinut la pretul din sedinta precedenta, de 2,10 lei/actiune, iar cotatia titlurilor SIF 1 Banat-Crisana a urcat cu 0,4% , pana la 2,22 lei/actiune.

Titlurile Petrom (SNP) au crescut usor, cu 0,2%, in conditiile tranzactionarii a 10,5 milioane actiuni, cu un rulaj de 5 milioane lei. Rompetrol Rafinare (RRC) a pierdut 1,7%, pretul unui titlu ajungand la 0,11 lei.

Actiunile Biofarm (BIO) au inchis ieri sub pretul la care erau tranzactionate pe piata Rasdaq (0,55 lei/actiune), atingand 0,5450 lei/actiune.

S-a transferat un volum mare de titluri BIO, 3,2 milioane, la valoarea de 1,7 milioane lei. Este posibil ca pe termen scurt Biofarm sa scada si sa creasca insa pe termen lung, afirma Iordan Butuc, adaugand ca societatea este cea mai rentabila din sectorul farmaceutic.

Titlurile Sicomed (SCD) au scazut ieri cu 1,4%, inchizand la 1,35 lei/actiune. S-au transferat un milion de actiuni, cu un rulaj de 1,4 milioane lei. In sedinta de miercuri, 30 noiembrie, SIF 4 Muntenia a vandut un pachet de 5.990.500 actiuni, reprezentand 1,4% din actiunile SCD, la pretul de 1,38 lei/actiune. Oferta publica initiata de Zentiva se va incheia miercuri, 7 decembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri