Leul s-a apreciat usor pe parcursul lui iulie, dupa minimele inregistrate la inceputul lunii si a ajuns in jurul nivelului de la inceputul anului, se arata intr-o analiza a X-Trade Brokers Romania.
In luna iulie, forintul a inregistrat o cadere dramatica in urma “inghetarii” discutiilor cu FMI si UE, pe parcursul lunii, forintul a recuperat insa scaderea, ajungand la 30 iulie la aproximativ acelasi nivel ca la inceputul lunii.

Forintul este singura moneda care, de la inceputul anului si pana in prezent s-a depreciat fata de euro (cu peste 4%). Pe urmatoarea pozitie ca si performanta anuala slaba fata de euro se afla leul, care s-a depreciat cu 0,27%.

In rest, toate monedele si-au pastrat aprecieri semnificative fata de euro, de la inceputul anului si pana in prezent. Desi cu aprecieri mai slabe decat «vedetele» mondiale, monedele din Europa au ramas mai puternice decat euro: coroana ceha a marcat cea mai buna performanta din Europa Centrala si de Est, apreciindu-se in acest an cu cca 6% fata de euro, in timp ce zlotul polonez a crescut in primele sapte luni ale anului cu 2,5% fata de moneda europeana.

De la inceputul anului, forintul si leul au marcat cele mai slabe performante si fata de dolarul american, depreciindu-se fata de acesta cu 15% si, respectiv, 10%.

“Evolutiile forintului si leului au reflectat foarte bine performantele si evenimentele petrecute in fiecare tara in parte. Leul ramane insa mult mai puternic decat economia romaneasca. Pentru luna in curs, in conditiile cunoscute, nu ne asteptam la o volatilitate crescuta a monedei nationale; date fiind insa evenimentele surprinzatoare din ultima vreme si variatiile propunerilor pentru iesirea din criza... ne putem astepta oricand la orice evolutii”, a declarat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Coroana ceha si zlotul polonez s-au apreciat in luna iulie fata de euro cu 3,55% si, respectiv, 3,47%, in timp ce leul s-a intarit cu 2,64%, de la 4,3525 lei pentru 1 euro la data de 1 iulie, la 4,2373 lei pentru 1 euro, valoarea cu care a inchis sedinta de tranzactionare de vineri seara (30 iulie).

“Coroana ceha si zlotul polonez au inregistrat, in luna iulie, cele mai mari aprecieri fata de Euro, desi moneda europena s-a intarit, la randul sau, fata de majoritatea monedelor importante ale lumii. Polonia - tara care a evitat recesiunea - s-a mentinut constant in topul increderii investitorilor, dar Cehia este noua «vedeta» a Europei Centrale si de Est, consemnand rezultate remarcabile in ultima perioada. In ceea ce priveste leul, si acesta s-a apreciat fata de euro pe parcursul lunii iulie, dar a fost mai mult o corectie a deprecierii masive marcate la sfarsitul lunii iunie si nu s-a datorat nicidecum vreunor performante economice”, sustine Safta.

Luna trecuta, euro s-a apreciat fata de majoritatea monedelor lumii - cu 6,62% fata de dolarul american, cu 4,21% fata de yenul japonez, cu cca 3% fata de dolarul canadian, rubla, francul elvetian.

“Desi «a castigat teren» in luna iulie, euro a recuperat doar o mica parte din deprecierea inregistrata de la inceputul anului fata de majoritatea monedelor lumii. Yenul si dolarul canadian raman monedele cu cea mai mare apreciere fata de euro, cu 15,24% si, respectiv, aproape 11% de la inceputul anului si pana in prezent”, afirma analistii XTB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri