Finantele au vandut certificate de 474 mil. lei la 7% pe an

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut certificate de trezorerie cu scadenta la un an de 474,65 milioane de lei, sub valoarea programata, de 800 de milioane de lei, la un randament mediu de 7% pe an, foarte apropiat de cel din licitatia precedenta pentru astfel de titluri, de 6,99%, informeaza Mediafax.

Nivelul maxim al randamentului pe care MFP il va plati pentru titlurile vandute este tot de 7% pe an, iar cererea pentru certificate din partea bancilor a fost de 1,438 miliarde de lei.

Cea mai recenta operatiune pentru certificate la un an a fost organizata pe 19 iulie, cand MFP a vandut titluri de 157,25 milioane lei, reprezentand doar 21% din valoarea programata, de 750 milioane lei, la un randament mediu de 6,99% pe an, similar cu cel din licitatia precedenta.

Licitatia de luni este prima operatiune de de acest fel organizata in luna august, cand Finantele au programat sa atraga 4,6 miliarde de lei (1,1 miliarde euro) de la banci prin emisiuni de titluri de stat, similar cu valoarea programata pentru luna iulie.

In iulie, MFP a imprumutat doar 1,38 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, cu mult sub programul initial, de 4,65 miliarde de lei, in conditiile in care Trezoreria a incercat sa mentina randamentul mediu la sub 7% pe an.

Totusi, pentru acoperirea deficitului de lichiditati, Ministerul a vandut, saptamana trecuta, pe 28 iulie, certificate de trezorerie in euro cu scadenta la un an, de 1,213 miliarde de euro, de trei ori mai mult comparativ cu valoarea programata, de 400 de milioane de euro, la o dobanda de 4,9% pe an.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat prin vanzarea de titluri de stat 22,61 miliarde de lei de la bancile comerciale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri