Leul s-a depreciat, pe fondul sentimentului negativ de pe pietele din regiune, dar si ca o reactie temporara la decizia BNR de a nu reduce rata rezervelor minime obligatorii la valuta, potrivit unor dealeri, astfel ca spre sfarsitul sedintei cursul oscila usor sub 4,2550 lei/euro.
In jurul orei 16:30, schimburile se operau la 4,2515 - 4,2545 lei/euro, cu circa 1,4 bani mai sus fata de nivelul de la finele sesiunii de marti, de 4,2385 - 4,2400 lei/euro, scrie Mediafax.

Potrivit unor dealeri, ordinele de cumparare de valuta s-au intensificat dupa jumatatea sedintei, iar cursul a atins un maxim de 4,2560 leieuro, ca o reactie temporara la decizia BNR de a mentine rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta, la 25%, desi analistii au mizat pe reducerea acesteia la 20%.

De asemenea, BNR a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, dar aceste decizii au fost anticipate de analisti.

Leul a inceput sa se deprecieze inca din debutul sedintei, primele schimburi de miercuri fiind realizate la 4,2390 - 4,2410 lei/euro. Presiunea la cumparare a determinat avansul cotatiilor, iar la jumatatea sesiunii euro era cotat la 4,2515 - 4,2540 lei.

Valutele din regiune, care afisau deprecieri de 0,25 - 0,35% la jumatatea sedintei locale, spre finele zilei acestea au recuperat din pierderi, in urma unor date referitoare la cresterea numarului de locuri de munca din sistemul privat din SUA.

In prima parte a sesiunii au fost prezentate concluziile FMI, care si-a incheiat miercuri misiunea de evaluare a Romaniei.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare a declarat miercuri ca Boardul FMI va aproba eliberarea urmatoarei transe de 914 milioane euro din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care si plata a doua miliarde lei in contul arieratelor statului. Totodata, el a spus ca este prematur ca Guvernul Romaniei sa ia o decizie privind incheierea unui nou acord cu institutia financiara internationala, intrucat oportunitatea unui alt aranjament depinde si de cum evolueaza economia in urmatoarele sase luni.

Pe de alta parte, potrivit lui Laurent Moulin, seful delegatiei Executivului UE, Comisia Europeana va vira cea de-a treia transa din imprumutul acordat Romaniei, in suma de 1,2 miliarde de euro, in a doua parte a lunii septembrie.

"Declaratiile oficialilor FMI si CE nu au avut influente asupra evolutiei cursului de schimb. Leul s-a miscat in linie cu regiunea, presiunea comerciala de cumparare de euro determinand deprecierea acestuia", a afirmat dealerul unei banci.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat miercuri un curs de schimb de 4,2527 lei/euro, cu 1,56 bani peste cel de marti, de 4,2463 lei/euro. Pentru moneda americana, banca centrala a publicat un curs oficial de 3,2228 lei/dolar, cu 2,32 bani mai mare decat cel de marti, de 3,1996 lei/dolar.

Bancile comerciale au afisat miercuri dobanzi de 3,22 - 3,72% pentru plasamentele cu scadenta la o zi, sub cele de marti, de 3,41 - 3,91%, in timp ce ratele pentru depozitele la o saptamana au coborat usor, de la 4,06 - 4,56% la 3,97 - 4,47%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri