Banca centrala a decis sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 6,25%, in ciuda faptului ca rata inflatiei va ajunge la 7,8% la finalul acestui an. Decizia BNR a fost in ton cu asteptarile analistilor, dar si ale cititorilor Wall-Street.
Banca centrala a decis in sedinta de ieri mentinerea dobanzii de politica monetara la 6,25%, analistii anticipand corect decizia BNR.

Ratele rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale sunt obligate sa le pastreze la banca centrala au fost mentinute la 15% pentru pasivele in lei si la 25% pentru cele in valuta. Economistii mizau pe pastrarea ratei rezervelor la pasivele in lei, insa unii dintre ei considerau ca banca centrala ar putea reduce rata rezervelor la valuta la 20% pentru a injecta mai multa lichiditate in piata.

ING considera ca banca centrala va decide o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta de la 25% la 20% in conditiile in care banci au imprumutat Ministerul de Finante cu 1,2 miliarde de euro. O reduce a rezervelor la valuta ar fi inseamnat inca o sansa pentru Finante de a emite titluri de stat denominate in euro in august sau septembrie.

De asemenea, in contextul diminuarii incertitudinilor legate de criza financiara regionala si al relativei normalizari a situatiei pe pietele monetara si valutara, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Oficialii BNR sustin ca prin deciziile adoptate se urmareste asigurarea unor conditii monetare reale in sens larg corespunzatoare ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste si mentinerii ratei anuale a inflatiei, recalculate prin eliminarea efectului de runda intai al majorarii TVA, pe o traiectorie compatibila cu atingerea tintelor de inflatie pe termen mediu.

"Desi rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 4,38% in luna iunie (...), majorarea taxei pe valoarea adaugata incepand cu 1 iulie 2010 va provoca o crestere semnificativa, dar temporara, a indicelui agregat al preturilor de consum. Astfel, proiectiile indica pentru sfarsitul acestui an o rata anuala a inflatiei de circa 7,8%", precizeaza oficialii BNR.

Pe fondul persistentei deficitului de cerere agregata este de asteptat ca, pe masura disiparii efectului de runda intai al cresterii TVA, traiectoria inflatiei preturilor de consum sa se inscrie pe o curba descendenta, ajungand in apropierea tintei de 3% la sfarsitul anului 2011.

Totusi, banca centrala a mai subliniat ca reintrarea inflatiei pe o traiectorie descendenta si reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice depind in mod critic de implementarea ferma a masurilor de consolidare fiscala, a reformelor structurale si de crestere a gradului de absorbtie a fondurilor europene, conform angajamentelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri