Pierderi de 55 mil. euro in primul semestru pentru bancherii din Romania

Rezultatele financiare cumulate ale bancilor indica dupa primele sase luni o pierdere neta de 234 milioane lei (55 milioane euro), comparativ cu un usor castig, de 90 milioane lei, in primul semestru de anul trecut.

Provizioanele constituite de banci insumau 20,2 miliarde lei, cu aproape 80% mai mari fata de valoarea de la iunie 2009, scrie Mediafax.

Dupa primele sase luni, creditele restante si indoielnice s-au ridicat la 16,2 miliarde lei, mai mult decat dublu fata de nivelul de la mijlocul anului trecut si cu 56% peste valoarea din decembrie 2009.

De altfel, chiar in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by incheiat cu FMI se arata ca sistemul bancar a ramas pe pierdere dupa primul semestru, insa Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu considera ca este necesara modificarea reglementarilor prudentiale privind provizioanele.

"Sistemul bancar din Romania a fost afectat de prelungirea recesiunii si a inregfistrat pierderi in prima jumatate a acestui an. La finele lunii iunie, creditele si dobanzile clasificate drept indoielnice si pierdere au ajuns la 17,8% si este de asteptat continuarea trendului in a doua jumatate a anului, in contextul in care activitatea economica se mentine redusa", se spune in documentul obtinut de Mediafax.

FMI noteaza ca rata de solvabilitate a sistemul bancar se ridica la 14,3%, iar toate bancile au o rata individuala de solvabilitate de peste 10%, comparativ cu 8% limita minima ceruta de reglementarile internationale.

Potrivit datelor centralizate de BNR, la finele lunii mai sistemul bancar inregistra o pierdere de 204 milioane lei (aproape 49 de milioane euro), situatie care s-a regasit si in luna mai a anului trecut, cand pierderea s-a ridicat la 228 milioane lei.

Dupa primele trei luni, bancile cumulau un castig de de 100 de milioane de euro, jumatate din profitul pe integul an 2009, comparativ cu o pierdere de 50 de milioane de euro in perioada similara a anului trecut.

Potrivit datelor finale centralizate de BNR, sistemul bancar a inregistrat anul trecut un profit net de 815 de milioane lei (200 de milioane euro), in conditiile in care 22 de institutii de credit au incheiat exercitiul financiar pe plus, iar 20 de banci au raportat pierderi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
De unde vor pensionarii să fie luați bani pentru majorarea cu 40%
Setari Cookie-uri