Isarescu: Nu cred ca este posibila o noua emisiune de titluri in euro

Ministerul de Finante nu mai are foarte multe sanse de a se imprumuta de la banci prin emisiuni de titluri de stat denominate in euro, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Fiantele au imprumutat la finalul lunii iulie de la banci peste 1,2 miliarde de euro printr-o emisiune de titluri de stat denominate in euro. Valoarea imprumutata a fost de 3 ori mai mare decat cea anuntat, aratand apetitul bancherilor pentru a plasa lichiditatile in valuta.

"Observam ca Ministerul Finantelor s-a intalnit foarte bine cu piata la nivelul imprumuturilor in euro. Sper ca se va intampla acelasi lucru si in ceea ce priveste imprumuturile in lei. Incurajez Ministerul Finantelor sa se imprumute echilibrat atat in lei cat si in valuta", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.

Totusi, este putin probabila o noua emisiune de titluri de stat in urmatoarea perioada daca banca centrala nu va reduce rata rezervelor minime obligatorii la valuta.

"Nu prea cred ca este posibila o alta emisiune de titluri de stat in euro fara o reducere de rezerve. Finantele s-au intalnit o cu piata o singura data. Putea sa se intalneasca de 3 ori si sa imprumute cate 400 de milioane de euro, dar asa s-au intalnit o singura data si bine", a mentionat guvernatorul BNR.

Pe de alta parte, viceguvernatorul BNR Cristian Popa sustine ca bancile vor avea lichiditate si in urmatoarea perioada deoarece li se va permite sa isi reduca din toamna expunerea pe Romania la 95%, iar marile grupuri bancare nu intetioneaza sa isi retraga banii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri