Majoritatea actiunilor au continuat sa se ieftineasca, ieri, consecinta fireasca a cresterilor accelerate din ultima perioada, sustin brokerii. Cu toate acestea, piata nu se afla pe trend descendent, spun ei. äScaderea de ieri a avut loc ca urmare a deciziei investitorilor de a-si marca profiturile, nefiind vorba de o o schimbare a un trend-ului.

Volumele mari de actiuni tranzactionate ieri dovedesc ca piata nu s-a incadrat pe trend descendentô, declara Rares Nilas, director de operatiuni la societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, BT Securities. El afirma ca in perioada de stabilizare a preturilor, dupa o crestere accelerata a pietei, acestea s-au mentinut ridicate. äPretul actiunilor SIF 1 era de 1,8 lei/actiune in momentul in care piata a inceput sa creasca, iar stabilizarea acestuia s-a facut la 2,2 lei/actiune. Acum pretul SIF 1 este de 2,3 lei/actiuneô, a exemplificat brokerul.

Indicele societatilor financiare, BET-FI, a pierdut cel mai mult in sesiunea bursiera de ieri, 1%, in timp ce indicele actiunilor performante, BET, a scazut cu 0,6%. Per ansamblu, piata s-a depreciat cu 0,3%, fapt reflectat de indicele BET-C. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 56,8 milioane lei, reprezentand 15,5 milioane euro.

Patru societati financiare au inregistrat scaderi de peste 1%, in timp ce doar SIF 1 Banat-Crisana a crescut usor, cu 0,4%, pana la 2,23 lei/actiune. Cea mai tranzactionata actiune a fost SIF 2 Moldova, fiind transferate 4,4 milioane titluri, cu un rulaj de 9,4 milioane lei. Cotatia acestor actiuni a coborat cu 1,3%, inchizand la 2,13 lei/actiune.

Unii brokeri cred ca evolutia SIF-urilor va fi afectata negativ de privatizarea BCR, in masura in care banca va decide sa nu mai acorde dividende, in timp ce altii au o parere opusa. äChiar daca, dupa privatizare, BCR nu va mai acorda dividende, acest fapt nu va avea o influenta semnificativa asupra SIF-urilor. Ponderea BCR in activele totale ale societatilor financiare este mult mai importanta decat dividendele, asadar nu va fi o situatie dramatica pentru SIF-uriô, afirma Nilas.

Brokerii au pareri asemanatoare in ceea ce priveste strategia celor trei societati financiare, care detin actiuni Sicomed, in contextul ofertei publice de cumparare de actiuni ale companiei farmaceutice. Ei opineaza ca SIF-urile nu vor vinde partea lor din Sicomed (SCD). äEste clar ca Zentiva nu va reusi sa stranga 49% din numarul de actiuni pentru a putea delista Sicomedô, afirma Rares Nilas. äNu cred ca SIF-urile isi vor vinde pachetele de actiuni SCD detinute, pentru ca este o societate rentabilaô, spune Iordan Butuc, analist la societatea de brokeraj World Rom Securities. äLa Sicomed este clar o disputa intre doi actionari, Zentiva si fondul QVT Invest.

Cineva vinde masiv actiuni SCD pentru a influenta scaderea pretuluiô, precizeaza Nilas. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, ieri, prelungirea perioadei de derulare a ofertei publice de cumparare de actiuni emise de Sicomed pana la data de 6 ianuarie 2006.

Comisia a recurs la acesta masura atipica, contrara prevederilor regulamentului privind ofertele publice, din cauza depasirii capacitatii centrelor Regisco de procesare a extraselor de cont, acestea fiind asaltate de äcuponariô, actionarii care detin actiuni Sicomed in urma procesului de privatizare in masa.

Potrivit reglementarilor pietei, CNVM poate prelungi oferta publica, äastfel incat sa existe cel putin cinci zile lucratoare de la publicarea amendamentului, pana la inchiderea oferteô. In cazul Sicomed, CNVM a comunicat pietei decizia de prelungire ieri, cu doar o zi inainte de inchiderea ofertei. Ieri s-au tranzactionat 2,1 milioane actiuni SCD, la valoarea de 2,8 milioane lei. Pretul a ajuns la 1,37 lei/actiune, cel din oferta, fiind cu 1,4% mai mare fata de sesiunea precedenta.

Banca Transilvania a avut, de asemenea, o evolutie pozitiva, recuperand 1,6% din pierderea suferita in sedinta anterioara. Pretul unui titlu TLV a inchis la 1,26 lei.

In sectorul petrolier s-au transferat cele mai mari volume de actiuni, insa preturile au scazut.

S-au tranzactionat 10,9 milioane titluri Petrom (SNP), in conditiile scaderii pretului cu 1,6%, pana la 0,4770 lei/actiune.

Schimburile cu actiuni Rompetrol (RRC) au implicat 21,8 milioane titluri, iar deprecierea a fost de 1,8%, pana la 0,1080 lei/actiune.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri