Consiliul Concurentei atrage atentia membrilor Asociatiei Romane a Bancilor ca schimbul de informatii, in special privind costurile aferente creditelor oferite consumatorilor, ar putea intra sub incidenta prevederilor Legii Concurentei (nr. 21/1996, republicata si modificata), precum si ale dispozitiilor Tratatului privind functionarea Uniunii Europene.

„Aceasta atentionare vine in contextul actiunii promovate si sustinute de banci pentru a modifica prevederile Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind contractele de credit pentru consumatori. Este legitim ca membrii asociatiei sa se intalneasca si sa discute, dar in anumite conditii, schimbul de informatii sensibile intre concurenti poate avea efecte negative asupra concurentei si consumatorilor, deoarece se incalca principiul potrivit caruia toti agentii economici trebuie sa-si stabileasca in mod independent politica pe care intentioneaza s-o implementeze pe piata” a declarat Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei.

Daca schimbul de informatii este folosit de competitori pentru a implementa un comportament concertat, practica poate fi sanctionata din perspectiva regulilor de concurenta nationale sau comunitare.

De altfel, Comisia Europeana si instantele comunitare au instrumentat o serie de cazuri de carteluri care s-au bazat, printre altele, pe mecanisme ce facilitau schimbul de informatii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ce spune Chiritoiu despre posibila tranzactie Telekom-Orange