Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut certificate de trezorerie cu maturitate la sase luni de aproape 1,272 miliarde lei, cu 59% peste valoarea programata si la un randament mediu de 6,99%.

Valoarea programata era de 800 milioane lei, potrivit Mediafax.

Nivelul maxim al randamentului acceptat de MFP a fost de 7%, similar cu cel de la cea mai recenta licitatie pentru acest tip de titluri.

Cea mai recenta licitatie cu certificate de trezorerie cu scadenta la 6 luni a avut loc la 26 iulie, cand Finantele au atras de la banci numai 295,5 milioane lei, reprezentand 40% din valoarea programata, de 750 milioane lei.

La licitatia de luni au participat 12 banci dealeri primari, ale caror cereri au cumulat 1,773 miliarde lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Bancile au cerut in nume propriu certificate in valoare de 1,657 miliarde lei, iar cererea in numele clientilor a fost de aproape 116 milioane lei.

La cea mai recenta licitatie, organizata joi, MFP a refuzat toate ofertele bancilor pentru obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta la trei ani, fiind a patra operatiune consecutiva respinsa pentru titlurile cu aceasta maturitate.

In ultima perioada, Ministerul Finantelor a vandut constant pe piata interna titluri de stat sub valoarea programata, in conditiile in care a incercat sa mentina randamentul sub 7%. Ofertele care au depasit acest nivel au fost respinse.

Potrivit calendarului, Trezoreria vrea sa imprumute in luna august 4,6 miliarde de lei (1,1 miliarde euro) de la banci prin emisiuni de titluri de stat, valoare similara cu cea programata pentru luna iulie.

Urmatoarea licitatie este stabilita pentru joi, cand Finantele scot la vanzare certificate cu scadenta la un an, in valoare de 800 milioane lei.

De la inceputul acestui an, inclusiv prin licitatia de luni, Ministerul Finantelor a imprumutat prin vanzarea de titluri de stat 23,882 miliarde lei de la bancile comerciale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ministerul Finantelor a imprumutat 600 de milioane de lei de la banci