Consiliul Concurentei ii avertizeaza pe bancheri ca schimbul de informatii “sensibile” privind costul creditelor poate fi subiectul unor investigatii, la fel cum greselile anumitor jucatori din piata de pensii private au condus la investigatii ce se vor finaliza cu sanctiuni. Primul verdict al anchetei de pe piata pensiilor private va fi prezentat saptamana viitoare, sustine Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Discutiile bancherilor din ultima perioada au ajuns sub lupa Consiliului Concurentei, care ii atentioneaza pe sefii de banci ca schimbul de “informatii sensibile” poate intra sub incidenta Legii Concurentei. Seful Concurentei, Bogdan Chiritoiu, atrage atentia bancherilor si ii sfatuieste sa nu faca greselile pe care le-au facut unii jucatorii din piata pensiilor private.

“Ii avertizam ca nu este de dorit sa faca aceleasi greseli pe le-am observant la unii jucatori de pe piata pensiilor private, ale caror actiuni se afla acum sub investigatie, iar primul verdict il vom da saptamana viitoare”, a declarat pentru Wall-Street Bogdan Chiritoiu, adaugand ca sanctiunile pentru administratorii de pensii private vor consta in amenzi.

Bancherii fac lobby puternic pentru modificarea OUG care reglementeaza contractile de credit pentru populatie. Toate bancile de pe piata au cerut ca prevederile Ordonantei sa se limiteze la cerintele directive europene. Mai clar, bancile nu vor sa renunte la comisionul de rambursare anticipata si la creditele cu dobanda variabila aflate in derulare, ci doar la cele care sunt incheiate dupa adoptarea actului normativ.

„Aceasta atentionare vine in contextul actiunii promovate si sustinute de banci pentru a modifica prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind contractele de credit pentru consumatori. Este legitim ca membrii asociatiei sa se intalneasca si sa discute, dar in anumite conditii, schimbul de informatii sensibile intre concurenti poate avea efecte negative asupra concurentei si consumatorilor, deoarece se incalca principiul potrivit caruia toti agentii economici trebuie sa-si stabileasca in mod independent politica pe care intentioneaza s-o implementeze pe piata”, a declarat Chiritoiu.

Pe de alta parte, Radu Gratian Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor, sustine ca nu stie la ce se refera presedintele Consiliului Concurentei si nu cunoaste existenta unei sesizari in acest sens. "Nu stiu la ce se refera!", a declarat Ghetea.

Ancheta Consiliului Concurentei de pe piata pensiilor private a fost initiata cu cativa ani in urma si vizeaza posibililele intelegeri dintre administratorii de fonduri de pensii private. In primavara acestui an, Consiliul Concurentei a sanctionat Raiffeisen Bank cu o amenda de 14 milioane de lei pentru furnizarea de informatii inexact in cadrul investigatiei privind nivelul dobanzilor din piata interbancara din octombrie 2008.

Seful Consiliului Concurentei intentioneaza sa finalizeze in acest an ambele anchete.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri