Rata anuala a inflatiei a urcat pana la 7,14% in luna iulie dupa majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, arata datele publicate de Institutul National de Statistica. Preturile la bunuri si servicii s-au majorat luna trecuta cu 2,58% comparativ cu luna precedenta.
Preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,9% in luna iulie, cele aferente marfurilor nealimentare cu 3,1%, in timp ce tarifele serviciilor s-au majorat cu 2,5% dupa ce Guvernul a decis majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2010.

Cota TVA a fost majorata de la 19% la 24%, fapt ce a condus la o rata lunara a inflatiei de 2,58% in iulie, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 7,14% de la 4,38%, cat era in iunie.

Cele mai mari cresteri de preturi in iulie:

- Tutun si tigari: +9,47%
- Fructe proaspete: +7,1%
- Transport CFR: +5,54%


Economistii mizau pe o rata lunara a inflatiei situata intre 2,5% si aproape 3%, ca efect al majorarii TVA, insa se asteapta la cresteri de preturi din cauza cotei majorate de TVA si in lunile urmatoare.

"Efectele majorarii TVA de runda intai se vor vedea si in august si septembrie, desi in mod normal ele ar fi trebuit sa fie prezente doar in luna iulie", sustine Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING.

Prognoza Bancii Nationale a Romaniei indica o rata de 8% pentru finalul trimestrului al treilea si de 7,8% pentru sfarsitul lui 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri