Moneda nationala a continuat sa se aprecieze usor in a doua jumatate a sedintei interbancare de joi, sustinuta de evolutia pozitiva a valutelor din regiune, astfel ca, spre finalul sesiunii, cursul a atins minimul zilei, la 4,2330 lei/euro.
In jurul orei 16:30, schimburile se operau la 4,2330 - 4,2355 lei/euro, sub ultimele cotatii de miercuri, de 4,2410 - 4,2415 lei/euro, potrivit Mediafax.

Cursul a inceput sa coboare inca de la deschiderea sedintei interbancare de joi, iar dupa prima ora a sedintei euro era tranzactionat la 4,2340 - 4,2360 lei. Ulterior, pana la jumatatea sesiunii, cotatiile au variat foarte usor, astfel ca, la ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, bancile comerciale tranzactionau euro la 4,2355 - 4,2380 lei, respectiv cu 0,35 - 0,55 bani sub paritatea de la finalul sesiunii de miercuri.

Spre sfarsitul sedintei, leul a inceput sa castige iar teren in fata euro, ca urmare a evolutiei valutelor din regiune, care au trecut pe apreciere, dupa ce la jumatatea sedintei afisau scaderi.

"Deprecierile foarte usoare ale valutelor din regiune au fost determinate de datele privind productia industriala din zona euro. Aceste informatii ar fi trebuit sa influenteze si cursul leu/euro, insa se pare ca nimeni nu are interes sa speculeze pe aceasta paritate", a afirmat un dealer.

Romania a inregistrat in luna iunie a treia crestere din UE a productiei industriale fata de mai, de 1,9%, in timp ce indicatorul a stagnat la nivelul celor 27 de state membre si a scazut cu 0,1% in zona euro, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat. Productia industriala a crescut in iunie fata de mai in 11 state membre UE, a scazut in opt si a stagnat in Slovacia. Datele sunt ajustate in functie de sezonalitate.

Cursul de referinta anuntat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut cu 0,57 bani, la 4,2347 lei/euro, dupa doua zile consecutive de depreciere a monedei nationale. In schimb, leul s-a depreciat joi in raport cu dolarul, rata de referinta avansand cu 4,65 bani, la 3,3020 lei/dolar, de la paritatea de miercuri, de 3,2555 lei/dolar.

Bancile comerciale au continuat si joi sa practice dobanzi reduse pentru plasamentele cu scadenta la o zi, de 3,51% - 4,01%, acestea fiind foarte aproapiate de randamentele de miercuri, de 3,52% - 4,02%. In scadere nesemnificativa sunt si dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, acestea osciland intre 4,29% si 4,79%, dupa ce miercuri au fost de 4,35% - 4,85%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri