Micii actionari detinatori de cupoane la Sicomed mai au la dispozitie aproximativ o luna, pana pe 6 ianuarie 2006, pentru a-si inscrie noile actiuni la sediile Regisco din intreaga tara si a-si vinde actiunile, in cadrul ofertei publice de cumparare de actiuni initiate de compania ceha Zentiva la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Ieri s-au mai inscris la Regisco alti 800 din cei 86.000 de actionari Sicomed, dar in total mai putin de jumatate dintre cuponari au ajuns pana acum la registru. Totusi, analistii pietei de capital sunt sceptici si cred ca nici dupa prelungirea ofertei de cumparare de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu vor putea fi subscrise toate actiunile din cauza numarului foarte mare de actionari minoritari care nu au indeplinit formalitatile cerute de lege pentru inscrierea la Regisco. Nu cred ca toti actionarii minoritari au aflat de oferta Zentiva sau mai sunt in viata sau au toate actele in regula, sustin brokerii de la BVB. Prelungirea ofertei publice pentru Sicomed cu o luna, in intervalul 6 decembrie 2005-6 ianuarie 2006, a fost ceruta de compania ceha Zentiva, la propunerea facuta intermediarului ING Securities de Regisco.

Regisco nu are calitatea sa initieze o astfel de cerere, decizia a fost a initiatorului Zentiva catre CNVM, noi doar am sugerat intermediarului ING Securities ca ar fi oportuna o astfel de prelungire pentru ca si actionarii care nu au reusit sa se inscrie in registru pana acum sa poata face acest lucru, ne-a declarat Ioan Catona, presedintele Regisco.

Potrivit acestuia, pentru a grabi procedurile de subscriere a actiunilor Sicomed, Regisco opereaza toate modificarile pe loc in locul notariatelor. Pentru acele certificate de actionar emise in 1996, prin Programul de Privatizare in Masa, au intervenit schimbari de nume si adrese, decese, casatorii si mosteniri, iar noi operam toate aceste modificari pe loc, de aceea puteam rezolva, in medie, doar 1.200 de solicitari pe zi, prin cele 12 puncte de lucru deschise in tara, cum s-a intamplat in ultima perioada, destul de aglomerata, ne spune Ioan Catona. Bursa nu a reactionat inca la decizia de prelungire a ofertei. Deocamdata, aceasta schimbare nu a fost inca perceputa in nici un fel de piata, sustin brokerii, care asteapta inchiderea ofertei, in ianuarie, si considera ca aceasta oferta se va inchide chiar daca este subsubscrisa, deci sunt cumparate mai putine actiuni decat cele oferite, sau va fi egala ca numar de actiuni oferite, respectiv cumparate.

Brokerii considera ca vanzarea actiunilor Sicomed in ianuarie 2006 va avantaja vanzatorii. Potrivit estimarilor date de consultantul KPMG, se asteapta ca, la sfarsitul anului 2005, pretul sa fie fortat crescut pentru toate actiunile, iar cei care vor vinde, la un pret scazut, in primele zile din anul viitor, vor vinde in pierdere pe hartie; insa la un pret de achizitie cu, sa spunem, 5% mai bun decat la sfarsitul anului 2005, castigul apare, explica specialistii bursieri.

Operatorii bursieri urmaresc in continuare miscarile pe care unul dintre actionarii minoritari de la Sicomed, QVT Invest, le face in incercarea de a ridica pretul de rascumparare a actiunilor de catre compania ceha Zentiva. Este adevarat ca QVT detine in jur de 5% din actiunile Sicomed, dar depinde cat va avea in momentul incheierii ofertei la BVB, nefiind exclus sa se razgandeasca si sa vanda la pretul propus de Zentiva, sustin analistii bursieri. Legea nr. 297 a pietei de capital prevede ca in cazul in care un actionar detine peste 90% din actiuni sau cumpara prin oferta publica si atinge acest prag poate cere celorlalti actionari minoritari sa rascumpere actiunile la pretul din oferta initiata si, invers, micii actionari pot cere majoritarului care detine peste 90% din titluri sa le rascumpere.

Actiunile Sicomed au avut, ieri, o evolutie relativ calma, cu un volum de doar 1,3 milioane de actiuni, putin mai ridicat decat cel din sedinta anterioara. Palierele de pret pe actiune in care au evoluat titlurile Sicomed in tranzactii au oscilat intre pretul minim de 1,35 RON pentru 3.000 de actiuni, 1,36 RON pentru 41.000 transferate in pachet, respectiv 1,37 RON - egal cu valoarea din oferta Zentiva - pentru 1,280 milioane de actiuni, ne-au declarat brokerii de la BVB. Pretul de 1,37 lei noi/actiune este corect, dar, luand in calcul evolutia Sicomed si investitiile si eventuala delistare de la BVB in 2006, in baza calculelor reale, ar fi putut fi mai mare, considera analistii pietei de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri