Cresterea bursei nu i-a lasat indiferenti pe micii investitori. Cum mecanismele pietei nu sunt usor de digerat pentru profani iar alcatuirea unui portofoliu necesita timp pentru observatii si analiza, fondurile pe actiuni au aparut ca solutia ideala.

In acest mod beneficiezi de experienta administratorilor si investesti intr-un portofoliu diversificat care nu include numai actiuni ci si plasamente monetare.

Sigur, cresterile sunt mai mici decat performantele indicilor, dar si riscurile sunt pe masura. Datorita plasamentelor monetare, un fond pe actiuni va fi mai putin afectat in cazul unor corectii negative la bursa.

Daca la inceputul lunii ianuarie 2004 cele mai perormante fonduri pe actiuni, Napoca si Intercapital, aveau active de 27,3 miliarde lei, respectiv 13,6 miliarde lei, acum fiecare si-a sporit considerabil averea.

Astfel, Napoca administreaza active de peste 124 miliarde lei iar Intercapital a depasit cota 105 miliarde lei. Si numarul investitorilor a crescut corespunzator: la Napoca s-a dublat intr-un singur an (de la 703 la 1.415) iar la Intercapital acesta este de aproape trei ori mai mare (de la 532 la 1.418).

In comparatie cu aceasta evolutie, performantele la nivelul UNOPC sunt mult mai modeste: numarul total de investitori a crescut cu numai 5% de la 56.330 in ianuarie la 62.000 in decembrie 2004, fapt care denota ca fondurile monetare, care reprezentau grosul in UNOPC trebuie sa " inventeze " alte strategii de plasament pentru a compensa scaderea dobanzilor.

In 2004, in conditiile in care indicii bursieri s-au apreciat cu 100%, Napoca a reusit o apreciere a unitatii de fond cu 62% iar Intercapital cu 48%. In ianuarie 2005, performantele celor doua fonduri oscileaza in jurul a 17% (BET-C a crescut cu 30%).

Alaturi de Napoca si Intercapital, primele fonduri care au avut curajul sa investeasca in actiuni in piata mai exista in acest moment alte 3 fonduri cu acelasi profil : FON (59% din active plasate in actiuni cotate), Omninvest (63%) si KD Maximus (40%). Atentie, fondurile nu pot fi folosite pentru speculatii !

Cum raportarile se fac cu un anumit decalaj fata de evolutiile pietei, cine vede ca bursa creste intr-o zi foarte mult, poate fi tentat sa investeasca intr-un fond de actiuni pentru a prinde acest impact.

Fondurile pe actiuni au intuit insa aceasta stratagema si au fixat perioade minime de pastrare a banilor in fond, nerespectarea acestora fiind penalizata prin comisioane piperate ( de exemplu, la Napoca perioada minima de mentinere a banilor in fond este de 18 luni).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri