Clientii bancilor pot actiona in instanta bancile comerciale care nu opereaza modificarea dobanzilor prin trecerea la indicii de referinta sau cresc marja fixa, chiar daca ANPC a emis alte puncte de vedere, intrucat acestea nu fac parte din lege, afirma seful Supravegherii BNR, Nicolae Cinteza.
"Guvernul trebuie sa modifice OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, macar prin includerea opiniilor pe care ANPC le-a transmis bancilor, pentru ca acele opinii nu pot modifica legislatia. Potrivit legislatiei in vigoare acum, orice client se poate duce la banca si sa ceara modificarea contractului prin calculul pornind de la referinta EURIBOR sau ROBOR la care se adauga marja practicata pana atunci. Asa spune ordonanta, asa vor judeca si instantele, iar fara modificarea actului normativ bancilor vor pierde in justitie. Ordonanta este clara: referinta va fi indicele EURIBOR/ROBOR/LIBOR la care se adauga marja bancii, care nu poate sa creasca", a declarat pentru Mediafax directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a aratat intr-un raspuns transmis Asociatiei Romane Bancilor ca va permite bancilor sa majoreze marjele fixe aplicate la creditele cu dobanzi variabile in derulare odata cu trecerea la referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR, astfel incat sa-si poata mentina actualele rate, insa nu este de acord cu nicio compensatie la eliminarea comisioanelor nepermise de lege.

"Pentru contractele de credit aflate in derulare, in care dobanda era compusa din dobanda de referinta a bancii + o maja fixa, suntem de acord ca noua formula de calcul sa includa indicele de referinta aferent valutei in care a fost acordat creditul + o marja fixa, compusa din marja existenta in contractul initial, valabila la data semnarii contractului si diferenta dintre valoarea dobanzilor de referinta si valoarea indicelui de referinta, valabile la data intrarii in vigoare a OUG 50/2010, respectiv 21 iunie", se arata in raspunsul ANPC.

Cinteza spune ca introducerea acestui punct de vedere in legea de aprobare a OUG 50/2010 sau intr-o ordonanta de modificare ar rezolva problema. El a confirmat ca, in cazul mentinerii actualelor prevederi, ARB a calculat pierderi de pana la 900 de milioane de euro.
Mai mult, oficialul BNR a aratat ca exista deja clienti care au dat in judecata bancile pentru ca nu au aplicat prevederile OUG 50/2010, iar acestia au sanse sa castige chiar daca se modifica legislatia.

"Bancile sunt obligate sa modifice imediat contractul daca un client le cere acest lucru. Oricum, OUG 50 trebuie modificata foarte repede, pentru ca mai este doar o luna pana cand expira termenul la care bancile sunt obligate sa refaca toate contractele de creditare in derulare", a adaugat Cinteza.

Pe de alta parte, ANPC mentioneaza ca nu este de acord ca prin noua formula de variatie a dobanzii sa creasca dobanda pentru consumatori, fiind in concordanta cu ceea ce a sustinut si ARB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri