"Suta la suta Parlamentul nu va modifica nimic, pentru ca am vazut deja opiniile senatorilor din comisiile prin care a trecut deja ordonanta. N-au schimbat o virgula, n-au acceptat niciun amendament. Nici macar prelungirea termenului de 90 de zile in care bancile trebuie sa se conformeze", a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Constantin Cerbulescu.

El a aratat ca ANPC a informat comisarul european privind sanatatea si protectia consumatorilor, John Dalli, cu privire la noutatile introduse de Romania in legislatia care preia prevederile directivei europene referitoare la imprumuturile de consum, iar acesta a fost de acord ca fiecare stat are o anumita libertate in modul de transpunere a legislatiei UE.

"Am explicat ca daca directiva se transpune doar creditelor noi, legea nu va avea nicio relevanta, pentru ca la noi inainte de 2009 cele mai multe credite au fost acordate fara un indice de referinta si cu comisioane de rambursare. Din punctul meu de vedere, OUG 50 este absolut in linie cu prevederile UE. Faptul ca bancile ne-au reclamat la FMI nu este o problema, probabil ca as fi facut la fel in locul celor de la ARB, dar noi suntem acoperiti", a continuat Cerbulescu.

El a aratat ca Departamentul pentru Afaceri Europene al Guvernului a avut discutii cu reprezentantii CE si li s-a raspuns ca fiecare stat membru are dreptul sa actioneze si sa transpuna o directiva si in functie de situatia interna.

Citeste si:

Cerbulescu a adaugat ca ANPC are pe rol 140 de dosare privind clauze abuzive, deschise impotriva majoritatii bancilor, iar cele 14 dosare finalizate au fost castigate de institutie.

"N-am pierdut niciun caz, pentru ca de fiecare data am gasit formula cea mai corecta. Am analizat foarte bine spetele si am actionat doar acolo unde bancile nu actionau corect. Numarul mare de reclamatii si procese pe clauze abuzive si lipsa de transparenta au fost motivele pentru care in Romania au fost extinse prevederile directivei europene", a spus presedintele ANPC.

Autoritatea a mai aratat si ca inainte de manifestarea crizei in Romania au fost acordate foarte multe credite "cu buletinul", iar multi clienti nu au beneficiat de informatii suficiente, astfel ca a fost posibila introducerea de dobanzi foarte mari in contracte, dar si comsioane suplimentare.
Anterior, Cerbulescu a declarat ca bancile pot sa mentina ratele la creditele cu dobanzi variabile doar daca au acceptul clientilor, care pot raspunde in termen de 15 zile de la primirea notificarii, iar opinia ANPC transmisa ARB nu va fi introdusa in lege.

"Potrivit opiniei transmise ARB, bancile pot modifica marja fixa astfel incat sa-si mentina actualele dobanzi, dar numai daca au acordul clientului. Le-am spus-o si lor la intalniri. Acceptam, dar sa primeasca si acordul de la client. Consumatorul poate sa nu fie de acord, caz in care ori isi reziliaza contractul, fara sa plateasca vreun comision, ori da banca in judecata", a spus presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).