Cererea pentru imprumuturi de la banci se mentine, in continuare, la un nivel destul de scazut: Biroul de Credit elibereaza lunar circa 350.000 de rapoarte de credit pe baza solicitarilor privind potentiali noi debitori pe care le trimit institutiile bancare, insa soldul creditelor din sistem continua sa scada.
“Din numarul total de rapoarte de credit pe care le eliberam, o parte, cea mai importanta, reflecta cererea de credit, restul reprezentand monitorizari ale debitorilor aflati deja in portofoliu. In ceea ce priveste cererea de credit, putem vorbi de un nivel lunar constant al solicitarii de rapoarte de credit: undeva peste 350.000 in perioada martie-iulie 2010 si s-ar parea ca nici luna august nu va constitui o exceptie in acest sens”, explica Serban Epure (foto), directorul general al Biroului de Credit.

Bancile comerciale solicita la Biroul de Credit informatii despre istoricul de plata al potentialilor clienti, dar si informatii ce tin de comportamentul de plata al actualilor debitori.

Peste 714.000 de persoane inregistrau in luna luna iunie a acestui an restante mai mari de 30 de zile, in crestere cu 18,5% fata de jumatatea anului trecut. Totalul sumelor restante se apropia in iunie de 4,5 miliarde de lei, inregistrandu-se un salt semnificativ fata de perioada similara din 2009, cand restantele mai mari de 30 de zile erau de doar 1,8 miliarde de lei. Cele mai mari sume restante sunt la creditele unde se inregistreaza intarzieri de peste 90 de zile.

Biroul de Credit a eliberat in perioada martie – iulie 2010 peste 400.000 de rapoarte de credit lunar, iar circa 350.000 dintre acestea reflecta cererea pentru noi credite, alte 50.000 – 100.000 fiind solicitate pentru monitorizarile de portofoliu.

“Nu ma astept la o scadere semnificativa a numarului total al rapoartelor de credit in acest an, chiar daca, in structura, cred ca se va observa o scadere a cererii pentru credite noi (clienti noi), determinata si de masurile de austeritate ale guvernului. Acestea afecteaza veniturile bugetarilor si, de aici, capacitatea de rambursare a celor care s-au imprumutat deja si, respectiv, posibilitatea de a obtine un credit de catre cei care nu sunt debitori in prezent”, afirma Epure.

Bugetarii primesc de la 1 iulie salarii taiate cu 25%, iar Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International sa disponibilizeze in acest an 70.000 de salariati din sectorul public. Activitatea de creditare a aratat usoare semne de revenire in primavara acestui an, insa incertitudinile legate de evolutia economiei romanesti si masurile de austeritate adoptate de Guvern i-au descurajat pe romanii dornici sa se imprumute de la banci.

Creditarea sta pe loc

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in iulie cu 4,4% fata de aceeasi luna a anului trecut, dar a scazut cu 1,9% comparativ cu iunie, la 206,69 miliarde de lei, in contextul declinului lunar de 3,2% al componentei in valuta, exprimata in lei, potrivit BNR.

Creditul in lei s-a majorat in iulie cu 0,2% (-2,3% in termeni reali) fata de luna anterioara, la 78,6 miliarde de lei, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta, exprimat in lei, s-a redus cu 3,2% (-0,4% exprimat in euro), la 128,09 miliarde de lei.

Creditul guvernamental a crescut in iulie comparativ cu perioada similara din 2009 in contextul majorarii cu 8,6% a componentei in valuta exprimata in lei (cu 7,7% exprimata in euro) si diminuarii cu 1,7% a componentei in lei (-8,2% in termeni reali).

Soldul creditelor acordate gospodariilor in moneda nationala a scazut in iulie cu 0,5% fata de iunie si cu 5,3% comparativ cu aceeasi luna din 2009, la 37,39 miliarde de lei.

Pe de alta parte, creditele contractate in lei de persoanele juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) au avansat in iulie cu 0,8% fata de iunie si cu 1,9% comparativ cu luna similara a anului trecut, la 41,2 miliarde de lei.

Soldul imprumuturilor in valuta contractate de gospodarii s-a situat la finele lunii iulie la 64,7 miliarde de lei, in scadere cu 3% fata de iunie, dar cu 7,9% mai mare comparativ cu sfarsitul primelor sapte luni din 2009.

Totodata, creditele acordate in valuta persoanelor juridice totalizau la sfarsitul lunii iulie 63,37 miliarde de lei, cu 3,5% sub soldul din luna iunie si cu 9,2% peste nivelul de la 31 iulie 2009.

Creditul guvernamental a crescut in luna iulie cu 4,3% fata de iunie, la 54,97 miliarde de lei. Comparativ cu finele lunii iulie 2009, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 22,2%, respectiv de 14,1% in termeni reali.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri