Fondurile de pensii administrate privat au continuat sa isi extinda portofoliul de active financiare si nu s-au confruntat cu riscuri majore in zona investitionala, potrivit raportului asupra stabilitatii financiare 2010, publicat de BNR:
Incasarile din contributii au inregistrat o reducere usoara pe parcursul anului 2009 datorita restrangerii activitatii economice, dar au revenit pe crestere in semestrul I din anul 2010. Factorii favorizanti ai acestei evolutii pozitive au fost majorarea nivelului contributiilor de la 2 la suta la 2,5 la suta in luna martie 2010 si stabilizarea relativa a economiei, potrivit raportului BNR.

Contractia activitatii economice din anul 2009 s-a resimtit asupra fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) prin scaderea usoara a numarului de participanti pentru care s-au incasat contributii si prin diminuarea sumelor colectate.

Unul din factorii care au influentat volumul contributiilor colectate in anul 2009 si in primele 2 luni ale anului 2010 a fost modificarea calendarului de crestere anuala a contributiilor si mentinerea acestora la nivelul anului 2008 (2 la suta).

Veniturile din contributii au crescut incepand cu finalul trimestrului I din anul 2010, pe fondul majorarii contributiilor la 2,5 la suta, dar si a unei
stabilizari relative a economiei. La sfarsitul semestrului I din anul 2010, activele totale nete administrate in Pilonul II erau in valoare de 3.379,4 milioane lei. Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) administrau la finalul semestrului I din anul 2010 active totale nete in valoare de 264,4 milioane lei, respectiv 7,3 la suta din total sector. Ponderea scazuta face ca influenta fondurilor de pensii din Pilonul III asupra dezvoltarii intregului sector sa fie redusa, dar dinamica acestora poate fi un indicator robust al preferintei populatiei pentru plasamentele pe pietele financiare si al disponibilitatii de economisire pe termen mediu si lung. Potrivit BNR, este insa necesar ca fondurile de pensii facultative (Pilonul III) sa depaseasca etapa dezvoltarii din primii ani de functionare pentru a se contura tendintele in acest sens.

Fondurile de pensii administrate privat au un rol important de amortizare a dezechilibrelor dintre cerere si oferta ce se pot manifesta pe pietele financiare, dar in cazul Romaniei, volumul inca scazut de active administrate raportat la PIB (0,5 la suta la sfarsitul anului 2009) reduce rolul benefic al fondurilor de pensii administrate privat in astfel de perioade.

Din structura portofoliului de investitii detinut de catre fondurile de pensii se poate observa ca titlurile cu venit fix au o pondere de peste 60 la suta in cadrul Pilonilor II si III, titlurile de stat fiind predominante. Obligatiunile municipale inregistreaza o pondere de numai 0,95 la suta din total active in cadrul Pilonului II, respectiv 2,55 la suta pentru Pilonul III, in principal datorita numarului scazut de emisiuni.

Fondurile de pensii administrate privat au efectuat plasamente pe pietele externe (14,9 la suta din active) pentru a diversifica riscurile de credit si de piata din portofoliu, dar si datorita pietei locale putin lichide a titlurilor de datorie privata. De asemenea, fondurile de pensii administrate privat si-au diversificat portofoliul de active prin efectuarea de plasamente in obligatiuni corporative denominate in lei, emise de institutii financiare nerezidente. Titlurile denominate in valuta reprezentau o cota redusa din totalul activelor fondurilor de pensii administrate privat la finalul semestrului I din anul 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri