Ultimul exercitiu de testare la stres a bancilor din Romania realizat de Banca Nationala a Romaniei in luna iulie a acestui an arata ca sistemul bancar este bine capitalizat pentru a face fata unor conditii macroeconomice nefavorabile in 2010 si 2011. Conform scenariului, indicatorul de solvabilitate calculat la nivelul sistemului bancar se va reduce cu un punct procentual, pana la nivelul de 13,5% la finele anului 2011.
Sistemul bancar romanesc este capitalizat corespunzator pentru a rezista in fata unor conditii negative induse de o evolutie nefavorabila a indicatorilor macroeconomic, arata rezultatele testului de stres realizat de Banca Nationala a Romaniei in luna iulie a acestui an. Evaluare facuta de banca centrala indica o diminuare cu un punct procentual a indicatorului de solvabilitate pe parcursul celor doi ani analizati - 2010 si 2011.

La nivel agregat, indicatorul de solvabilitate ar putea inregistra o diminuare cu doar un punct procentual pe orizontul de timp analizat, ajungand la nivelul de 13,5% la finele anului 2011 in conditiile repartizarii relativ uniforme a cheltuielilor aferente provizioanelor constituite pentru riscul de credit, se arata in raportul BNR.

Rata solvabilitatii ramane semnificativ superioara nivelului minim reglementat de 8%, respectiv celui impus in procesul de supraveghere de 10%.

Exercitiul de testare la stres derulat de BNR in luna iulie 2010 a inclus institutiile de credit persoane juridice romane si a avut in vedere un orizont de doi ani (2010-2011).

Ipotezele scenariului utilizat de BNR au inclus continuarea declinului economic pe intreg orizontul analizat, plasarea inflatiei in afara intervalului de variatie din jurul tintei, deprecierea cursului de schimb si cresterea primei de risc suveran, in conditiile mentinerii unei marje constante intre rata medie a dobanzii la credite si cea la depozite. Implicit, modelul are in vedere si deprecierea calitatii datoriei suverane.

Impactul scenariului propus de BNR asupra calitatii portofoliului de credite este insa unul semnificativ. Deteriorarea calitatii portofoliului de credite se datoreaza in special expunerilor fata de companii (in 2010), respectiv fata de populatie (in 2011).

Cresterea cheltuielilor privind deprecierea activelor financiare (provizioane) este estimata de banca centrala la aproximativ 38% pentru anul 2010 (52% pentru expunerile fata de companii, respectiv 25% pentru expunerile fata de populatie), si la 21% pentru 2011 (11% pentru expunerile fata de companii, respectiv 31% pentru expunerile fata de populatie).

Capitalizarea bancilor din Romania a crescut pana in prezent, ajungand la 14,3% in iunie 2010, nivel semnificativ mai mare fata de 8% cat este nivelul minim reglementat.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri