Cresterea ponderii despagubirilor platite in totalul subscrierilor din asigurari generale va pune presiune pe majorarea primelor pentru politele de asigurare in urmatorii ani, in special pentru cele auto, se arata in raportul de stabilitate financiara pe 2010 publicat, marti, de BNR.
"Ponderea indemnizatiilor platite in total prime subscrise pentru asigurarile generale in anul 2009 a crescut datorita dinamicii superioare a indemnizatiilor platite, comparativ cu primele subscrise. Valoarea subunitara a indicatorului indica un nivel sustenabil al activitatii companiilor de asigurari generale, insa avansul semnificativ pune presiune pe cresterea primelor pentru politele de asigurare in urmatorii ani, in special pentru asigurarile auto", se precizeaza in raportul citat de Mediafax.

In 2008, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), ponderea indemnizatiilor platite in total prime subscrise pentru asigurari generale a fost de 58,6% si a urcat la 71,6% la finele anului trecut.

Conform CSA, societatile care practica asigurari generale au subscris prime de 7,24 miliarde de lei, cu 2,4% mai mult decat in 2008, in timp ce despagubirile (indemnizatiile) platite au avansat cu 25,2%, la 5,19 miliarde de lei.

"Pentru asigurarile de viata, raportul intre indemnizatiile brute platite si primele subscrise este mai putin relevant deoarece contractele de asigurare sunt incheiate pe o perioada mai mare de ani", se mai spune in documentul BNR.

Datele CSA arata ca, in 2009, asiguratorii de viata au subscris prime de 1,63 miliarde de lei si au platit despagubiri de 248,02 milioane de lei. Primul indicator a scazut cu 12,8%, in timp ce al doilea a crescut cu 13,2%.

Raportul BNR mai spune ca societatile de asigurari si-au ajustat cheltuielile de achizitie si administrare in functie de dinamica pietei, anul 2009 marcand o incetinire semnificativa a ritmului de crestere a cheltuielilor in sectorul asigurarilor generale si chiar o contractie pentru asigurarile de viata.

"Flexibilitatea companiilor de asigurari la conditiile economice este benefica stabilitatii financiare a sectorului pentru ca reduce presiunea asupra indicatorilor de eficienta si nu are loc un transfer al costurilor catre politele de asigurare", se arata in document.

BNR mai spune in raport ca rezultatele pozitive ale asigurtatorilor au fost in crestere, iar cele negative si-au redus dispersia.

"Indicatorii de profitabilitate raman insa inferiori valorilor din anul 2007, dar inversarea trendului poate semnala o mai mare stabilitate a companiilor de asigurari in perioada urmatoare", se precizeaza in document.

Pentru 2009, rezultatul net al industriei asigurarilor indica pierderi de 103,2 milioane lei, in scadere cu 82,3% fata de nivelul consemnat la finele anului 2008, potrivit CSA.

La nivelul anului 2008, pierderile nete ale asiguratorilor au insumat 582,46 milioane de lei. Anul trecut, pierderile companiilor au totalizat 418,26 milioane de lei, in timp ce profiturile au cumulat 315,05 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri