Creditele cu intarzieri la plata de cel putin o zi au scazut in iulie cu 1,44% fata de iunie, la 13,4 miliarde de lei, pe fondul reducerii puternice a valorii imprumuturilor in valuta la care exista obligatii restante, potrivit datelor publicate de BNR.

Imprumuturile restante in valuta au fost devansate de creditele in lei cu intarzieri la plata de cel putin o zi, desi in soldul total creditele in devize straine depaseste cu mult finatarile in moneda nationala. De altfel, ponderea creditelor restante in total imprumuturi este mai mare in cazul componentei in lei fata de cea in valuta, potrivit Mediafax.

Imprumuturile in valuta cu intarzieri la plata, exprimate in lei, au insumat 6,69 miliarde de lei, in scadere cu 6,87% fata de iunie, in contextul in care leul s-a apreciat in iulie comparativ cu iunie.

Reprezentantii BNR spun ca datele prvind restantele la creditele in valuta aferente lunii iunie vor fi revizuite in jos, astfel ca scaderea din iulie nu va fi la fel de ampla.

Cursul de schimb lei/euro a fost la finele lunii iulie de 4,2471 lei/euro, cu 2,86% sub nivelul celui de la 30 iunie 2010.

Creditele restante in lei au continuat sa urce in iulie, cu 4,6% fata de iunie, la 6,75 miliarde lei, reprezentand 8,58% din totalul imprumuturilor acordate in moneda nationala firmelor si populatiei.

Ponderea restantelor in total credite in lei a crescut de la 5,6% in decembrie 2009 la 8,21% dupa primul semestru al acestui an.

Datele BNR arata ca ca ponderea restantelor in total imprumuturi in valuta, exprimate in lei, a scazut usor in luna iulie fata de iunie, de la 5,38% la 5,18%, dar se situeaza peste nivelul de la finele anului trecut, de 3,04%.

Pe de alta parte, in primele sapte luni creditele restante in lei si valuta au crescut cu 64,74%, majorandu-si ponderea in total imprumuturi de la 4,05% la 6,46%.

Creditele in lei restante au avansat in perioada ianuarie - iulie cu 51,13%, iar imprumuturile in valuta la care existau intarzieri la plata de minim o zi au urcat cu 81,2%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Care sunt clientii bancilor cu cele mai multe restante la credite?