Anul 2006 este de asteptat sa aduca o crestere de costuri greu de sustinut, in special din partea bancilor mici, care vor fi tentate tot mai mult sa accepte anumite propuneri de fuziuni si achizitii, spun analistii. Pana la sfarsitul anului viitor toate bancile trebuie sa implementeze noul acord de adaptare a capitalui pentru o acoperire sigura a riscurilor Basel II. Iar costurile aferente acestui proces urca pana la 0,45% din activele totale ale unei banci, conform unui studiu international - sustin analisti ai Institutului Bancar Roman (IBR).

Bancile mari, subsidiare ale unor institutii externe, pot face fata mai usor investitiilor cerute de acordul de la Basel, intrucat pot prelua unele proceduri si o parte din infrastructura de la bancile-mama.

In acest moment, insa, bancile din Romania sunt insuficient pregatite pentru implementarea äAcordului de Capitalô, chiar daca acesta a fost adoptat de Comitetul de la Basel inca din vara anului 2004. äPotrivit studiilor din 2004 ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International, sistemele bancare din tarile cu economii in dezvoltare puteau atinge maximum sapte din cele 25 de principii de baza ale Basel II.


Cea mai mare problema este lipsa specialistilor in managementul riscurilor


In acelasi timp, tarile dezvoltate respectau 19 din cele 25 de principiiô, sustine directorul IBR Ion Mihaiteanu. Cele mai mari costuri de implementare ale acordului sunt legate de managementul riscului de credit, iar costurile de implementare legate de riscul operational reprezinta aproximativ 15% din totalul investitiilor aferente trecerii la Basel II. Costurile legate de asigurarea infrastructurii tehnologice (IT) ating aproximativ 60% din totalul cheltuielilor impuse de Basel II. Acesta presupune si angajarea unor specialisti in administrarea riscurilor. äCea mai mare problema cu care se confrunta bancile in prezent este lipsa personalului specializat in administrarea riscurilor aferente activitatii bancareô, spune Petru Rares, presedintele IBR si membru in Consiliul de administratie la Banca Romaneasca.

Totodata, adoptarea standardelor contabile internationale (IFRS) ar putea determina o scadere a profitului contabil al fiecarei banci, iar Ministerul de Finante ar urma sa incaseze mai putini bani din impozitul aplicat castigurilor bancilor. Conform unui sondaj efectuat de Banca pentru Reglementari Internationale in 107 tari, 88 au confirmat intentia de a implementa prevederile Basel II in perioada 2007-2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ce pregateste bursa de Ziua Nationala a Investitiilor