In luna iulie, valoarea totala a depozitelor bancilor sugereaza un excedent de lichiditate mediu zilnic de peste 1,6 miliarde de lei, potrivit Mediafax.

De la inceputul acestui an bancile au luat numai in luna mai imprumuturi overnight de la BNR, prin facilitatea permanenta de creditare Lombard, in suma de de 1,86 miliarde lei.

Bancile au constituit, in primele sapte luni, depozite in suma de 254,46 miliarde de lei, de 6,5 ori mai mari decat sumele plasate pe o zi in perioada similara din 2009.

Citeste si:

Facilitatile permanente (de creditare si de depozit) acordate institutiilor de credit de catre BNR sunt accesate la initiativa institutiilor de credit.

Bancile pot obtine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginala de credit si pot plasa, la sfarsitul zilei, resursele excedentare la banca centrala.

Dobanzile la facilitatile permanente sunt stabilite intr-un coridor simetric de 4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara, ceea ce inseamna pentru luna iulie o rata de 10,25% pe an la credite si de 2,25% pe an la depozite.