Profitul grupului elen National Bank of Greece (NBG) in Romania a crescut in primul semesteru cu 12%, la 14 milioane de euro, de la 12 milioane de euro in primele sase luni ale anului anterior, sustinut de un avans de peste doua ori al incasarilor din categoria "comisioane si alte venituri", scrie Mediafax.

Profitul inainte de constituirea provizioanelor a avansat cu 6%, la 34 milioane de euro, de la 32 milioane de euro in ianuarie-iunie anul trecut, potrivit raportului financiar al grupului bancar.

Provizioanle au urcat cu 6%, la 20 de milioane de euro, de la 19 milioane de euro in aceeasi perioada a anului anterior.

Soldul creditelor a stagnat comparativ cu sfarsitul anului trecut, la 2,09 miliarde de euro, dar a scazut cu 2% comparativ cu iunie 2009.

Ponderea creditelor neperformante a avansat la 4,8%, de la 3,5% la finele anului si 4,1% in martie. In iunie anul trecut, ponderea imprumuturilor neperformante a fost de 2,2%.

NBG a raportat un portofoliu al imprumuturilor pentru companii de 1,09 miliarde de euro la finele lunii iunie, cu 3,7% mai putin fata de 1,13 miliarde de euro in decembrie anul trecut. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut portofoliul de imprumuturi pentru companii a inregistrat o scadere de 4%.

Pe segmentul creditelor de retail, NBG a inregistrat un sold de un miliard de euro, cu 4,4% mai mult fata de 957 milioane de euro in decembrie si cu 2% comparativ cu sfarsitul primului semestru al anului trecut.

Depozitele au scazut cu 12,8%, la 941 milioane de euro, de la 1,06 miliarde de euro in decembrie si au avansat cu 1% comparativ cu iunie 2009.

Veniturile nete din dobanzi ale NBG in Romania au scazut cu 10% la 54 milioane de euro, de la 60 de milioane de euro in primul semestru al anului trecut, in timp ce comisioanele si alte taxe au generat 17 milioane de euro, comparativ cu sapte milioane de euro in ianuarie-iunie anul precedent.

Cheltuielile operationale au urcat cu 4% in intervalul analizat, la 36 de milioane de euro, de la 35 de milioane de euro.

La nivel de grup, profitul NBG a scazut de aproape cinci ori, la 146 de milioane de euro, de la 708 milioane de euro in prima jumatate a anului trecut, ca urmare a declinului veniturilor cu 17%, la 2,2 miliarde de euro, si a avansului provizioanelor cu o treime, la 649 milioane de euro.

NBG a cumparat in 2003 pachetul majoritar la Banca Romaneasca si detine in prezent 89,07% din capitalul social al bancii. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 10,21%.

NBG mai controleaza, indirect, firma de asigurari Garanta, operand totodata companiile NBG Leasing IFN si Eteba. Grupul desfasoara operatiuni si in Bulgaria, Serbia, Cipru, Egipt si Turcia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si