31 August 2010

Finantele vor sa imprumute 4,6 mld. lei prin emisiuni de titluri de stat in septembrie



Mnisterul Finantelor Publice (MFP) vrea sa imprumute in septembrie 4,6 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, aceeasi suma ca cea programata pentru august, dar cu circa 50% mai mare fata de valoarea efectiva a imprumuturilor, potrivit datelor MFP.

In august, Finantele au vandut obligatiuni de stat si certificate de trezorerie in valoare totala de 3 miliarde de lei, in conditiile in care au refuzat toate ofertele bancilor in cadrul a doua licitatii.

Pentru septembrie, MFP a programat sase licitatii pentru vanzarea de titluri de stat, respectiv patru pentru certificate de trezorerie, cu o valoare indicativa de un miliard lei fiecare si doua pentru obligatiuni de stat, de 300 milioane de lei fiecare.

Prima licitatie pentru certificate va avea loc pe data de 6 septembrie, cand Trezoreria vrea sa atraga un miliard de lei, titlurile avand o scadenta de sase luni.

Totodata, pe data de 16 septembrie va avea loc o licitatie pentru vanzarea de obligatiuni cu scadenta la 10 ani, valoarea indicativa fiind de 300 milioane de lei. La ultima licitatie de acest fel, care a avut loc pe data de 22 iulie, Finantele au atras doar o cincime din suma programata, respectiv 100 milioane de lei.

In ultima perioada, in cadrul majoritatii operatiunilor organizate, Ministerul Finantelor a vandut pe piata interna titluri de stat sub valoarea indicativa, in conditiile in care a incercat sa mentina randamentul la cel mult 7%.

De la inceputul acestui an Ministerul Finantelor a imprumutat de la bancile comerciale, prin vanzarea de titluri de stat, 25,16 miliarde lei.



Citeste si