In prezent, capitalul social al Bancii Carpatica (BCC) este de 278,95 milioane lei.

"Motivul majorarii consta in capitalizarea bancii pentru a asigura o rezistenta mai buna la socurile macroeconomice si sistemice si pentru a sustine liniile de afaceri ale bancii", se arata in convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA).

Majorarea capitalului social urmeaza a fi realizata prin emiterea a 635 de milioane de actiuni noi, la un pret de emisiune de 0,1 lei/actiuni, egal cu valoarea nominala, potrivit Mediafax.

Actionarii bancii isi vor putea exercita drepturile de preferinta in 60 de zile de la publicarea deciziei actionarilor in Monitorul Oficial, iar pentru fiecare actiune detinuta se vor putea subscrie 0,2276 actiuni.

O a doua AGEA convocata de banca va supune aprobarii alegerea a doi noi membri ai Consiliului de Supraveghere, iar candidatii pot fi nominalizati de catre actualii membri ai Consiliului de Supraveghere sau de catre actionarii bancii.

Citeste si:

Consiliul de Supraveghere al BCC trebuie sa aiba cinci membri si, in prezent, este compus din cel mai mare actionar al bancii, Ilie Carabulea, si alte doua persoane, Doina Toader si Nicolae Petria.

Alaturi de omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza 37,93% din capital, in actionariatul Bancii Carpatica se afla, printre altii, persoanele fizice Antonio Gian Olivo - 6,84%, Lucio Olivo - 8,24%, Alin Albu - 8,21% si Atlassib - 4,17%.

Banca Carpatica a inregistrat la finele lunii iunie o pierdere de 106,4 milioane lei, aproape dublu fata de rezultatul negativ din primul trimestru, pe fondul constituirii unor provizioane de 146 de milioane lei, care au anulat profitul operational de 40,2 milioane lei realizat la sase luni.

Actionarii institutiei de credit au subscris in luna mai titluri in valoare de 50,87 milioane de lei, astfel ca BCC si-a majorat capitalul la 278,95 milioane de lei. Unul dintre partenerii de afaceri ai lui Ilie Carabulea, Corneliu Tanase, si-a majorat pachetul detinut la 10,3%, in urma exercitarii dreptului de preferita.

Carpatica estimeaza ca va inregistra in acest an pierderi de 94,63 milioane lei, de 4,4 ori mai mari fata de rezultatul negativ de anul trecut, de 21,11 milioane lei.