In vederea aplicarii prevederilor OUG 50/2010 si a respectarii cerintei stabilite in cuprinsul acesteia privind asigurarea conformitatii cu noile prevederi legale a fiecarui contract de credit, Volksbank isi invita clientii pana pe data de 17 septembrie a.c. la sediul sucursalei/agentiei de unde acestia au achizitionat creditele pentru semnarea actului aditional corespunzator si pentru a primi noul grafic de rambursare, modificat astfel incat sa reflecte noile conditii contractuale. In acest sens procesul de notificare a clientilor a inceput deja si are in vedere intregul portofoliu de credite al bancii.
Cu aceasta ocazie se vor putea discuta/clarifica clauzele contractuale sau prevederile OUG 50/2010, angajatii din unitatile Volksbank ramanand la dispozitia clientilor in vederea identificarii celor mai bune solutii pentru o colaborare transparenta si de lunga durata.

Ca urmare a implementarii de catre Volksbank a noilor cerinte legale, incepand cel mai tarziu cu prima data de scadenta anterioara zilei de 20.09.2010 (cand expira cele trei luni prevazute de OUG pentru asigurarea conformitatii contractelor in derulare) noile conditii contractuale vor fi aplicabile tuturor clientilor bancii, obligatiile de plata ale celor mai multi dintre acestia cunoscand chiar o usoara descrestere.

Cristian Radu – Director Directie Managementul Retelei


„Volksbank intelege faptul ca, in actuala conjunctura a pietei, multi clienti isi pun semne de intrebare legate de aplicarea OUG 50. Probabil ca multe dintre aceste semne de intrebare sunt legate de temerile cu privire la modul in care aplicarea legii isi va gasi raspuns in propriile bugete de cheltuieli familiale. In acest sens, intr-o oarecare masura, sunt de inteles punctele de vedere diferite legate de aplicarea in practica a acestei ordonante. Noi respectam acest lucru si propunem solutii care determina chiar o reducere a costurilor totale ale creditului, nicidecum o majorare a acestora, solutii care vor fi aduse la cunostinta clientilor in intervalul de timp precizat de ordonanta.

Mai mult decat atat, asa cum a fost comunicat si in mass-media, pe data de 31 august a.c. Volksbank a fost prima institutie financiara care s-a intalnit intr-un cadru oficial cu aproximativ 100 de reprezentanti ai clientilor, membrii ai un forum on-line, ascultandu-le doleantele si asigurandu-i de intreaga disponibilitate a bancii pentru a discuta si gasi solutiile optime. Reiteram aceeasi disponibilitate inca o data, si comunicam clientilor nostri faptul ca doar utilizand calea unui dialog deschis si direct cu Banca putem gasi impreuna solutii, inclusiv de refinantare si restructurare, atunci cand este cazul.

Totodata, este foarte important pentru clientii nostri sa inteleaga ca in niciun caz obligatiile lor de plata nu vor creste dupa aceasta modificare, ci dimpotriva marea majoritate a clientilor va plati chiar mai putin decat inainte.”

Principalele modificari ce urmeaza a fi aduse contractelor de credit in lumina OUG 50/2010 sunt urmatoarele: (i) pentru creditele in privinta carora nu se aplica „dobanda fixa”, rata dobanzii curente se va calcula in functie de indici de referinta independenti (Euribor/Libor CHF/Robor), la care se adauga o marja fixa, marja ce se va determina prin scaderea din valoarea procentuala a ratei dobanzii, valabila la data de 21.06.2010, a valorii indicelui de referinta corespunzator, valabil la data de 21.06.2010; (ii) comisionul de rambursare anticipata se elimina din contractele cu dobanda variabila, in vreme ce pentru contractele cu „dobanda fixa” valoarea comisionului de rambursare anticipata va fi egal cu 1% din valoarea creditului rambursat in avans (in cazul in care perioada de timp dintre rambursarea anticipata si scadenta finala este mai mare de un an), respectiv cu 0,5% din valoarea creditului rambursat in avans (in cazul in care perioada de timp dintre rambursarea anticipata si scadenta finala nu este mai mare de un an); (iii) comisionul de risc, agreeat cu clientii prin semnarea conventiilor de credit, se va redenumi „comision de administrare credit”, urmand a fi datorat in continuare, conform perioadei mentionate in cuprinsul conventiei, in aceeasi valoare procentuala. Acest comision reprezinta costul pentru administrarea de catre Volksbank Romania a creditului din perspectiva riscurilor asumate de catre aceasta prin punerea la dispozitie a imprumutului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri