Analistii de la Citi Bank si Bank of America Merrill Lynch sustin ca plecarea lui Sebastian Vladescu de la sefia Ministerului Finantelor Publice va avea un impact negativ asupra increderii pe care o au investitorii straini in evolutia economiei romanesti si, pe de alta parte, il considera pe Gheorghe Ialomitianu un necunoscut.

Bank of America Merrill Lynch nota inca de saptamana trecuta ca Sebastian Vladescu (foto) se afla pe lista ministrilor care riscau sa fie remaniati, insa analistii bancii considerau ca premierul Emil Boc se va “lupta” pentru a-l pastra pe fostul ministru de Finante deoarece plecarea sa ar avea un efect negativ asupra increderii investitorilor straini.

Analistii de la Merrill Lynch considera ca Romania a facut progrese importante in ultimii doi-trei ani in privinta unei finantari sustenabile a cheltuielilor, insa sustine ca tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru anul 2011 este foarte ambitioasa.

“Credem ca o ajustare in sensul unei cresteri cu 1 – 1,5 procente la tinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru 2011 este probabila si chiar de dorit tinand cont de situatia macroeconomica. Ne asteptam ca economia sa inregistreze o crestere de 2,5% din PIB anul viitor, dupa o scadere de 1,7% in acest an”, se arata intr-un raport al bancii.

„Inlocuirea lui Sebastian Vladescu cu Gheorghe Ialomitianu a atras o atentie considerabila. Noul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, este economic si vicepresedinte al camerei de buget si finante din Parlament. El trebuie sa se afirme rapid pentru a putea castiga increderea investitorilor straini, in acest moment fiind cunoscute foarte putine despre noul ministru”, noteaza analistii Citi in cadrul unui raport.

Astfel, noul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, trebuie "sa se afirme" cat mai curand, deoarece "nu se stiu destul de multe despre el".

Analistii Citi considera ca guvernul nu ar mai rezista la fel de usor unui vot de incredere in actualele conditii politice, iar investitorii straini vor aborda o strategie mai precauta fata de Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Vladescu a primit inapoi lingourile si banii depusi cautiune
Setari Cookie-uri