Banca Nationala a Romaniei (BNR) a organizat la inceputul saptamanii acesteia o licitatie, prin intermediul careia a sterilizat 999,99 milioane de lei din piata interbancara, timp de o saptamana, la o dobanda de 6,25%, egala cu rata dobanzii de politica monetara, transmite Mediafax.

La operatiune au participat 25 de banci, iar depozitele atrase de banca centrala au scadenta la 20 septembrie.

Dobanzile practicate luni dimineata de bancile comerciale pentru sumele plasate pe la o zi au scazut la 2,77 - 3,27%, fata de randamentele de vineri, care au variat intre 3,13 si 3,63%%. Scaderea este cauzata de surplusul de lichiditate, in conditiile in care bancile si-au realizat din timp rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii se va incheia pe data de 23 septembrie anul curent.

De asemenea, ratele pentru plasamentele la o saptamana au scazut si ele, de la 3,81 - 4,31% la 3,67 - 4,17%.

In urma operatiunii realizate de banca centrala dobanzile pentru plasamentele la o zi au crescut usor, pana la 3 - 3,5%.

Tot luni, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a organizat o licitatie pentru vanzarea de tiluri cu scadenta la un an si a imprumutat doar 372 milioane de lei, de trei ori mai putin decat valoarea programata, de un miliard de lei, refuzand ofertele care au depasit randamentul maxim stabilit de institutie, de 7% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Isarescu: De doi ani spunem ca vin costurile acestui tip de crestere