EOS Romania, companie specializata in colectarea creantelor, estimeaza un avans al afacerilor de 10%, in contextul unei scaderi a pietei de profil cu aceeasi valoare, pe fondul situatiei economice dificile a mediului de afaceri din Romania, corelat cu preferinta crescanda pentru lichiditate a companiilor.
Piata locala de colectare a creantelor a atins anul trecut valoarea de 140 de milioane de lei (33 milioane de euro), in scadere cu 8% fata de 2008, din cauza incapacitatii companiilor si consumatorilor de a-si achita debitele, potrivit directorului general al companiei EOS KSI Romania, Georg Kovacs (foto).

In 2008, piata colectarii de creante, dominata de 10 jucatori importanti si 30-40 de jucatori medii sau mici, cumula afaceri de 150 de milioane de lei.

Pentru acest an, directorul general al companiei EOS KSI Romania estimeaza o scadere de 10% a pietei de profil, in contextul in care companiile din Romania intampina tot mai multe dificultati cu privire la mentinerea unei rate a lichiditatilor necesara pentru operatiunile comerciale curente.

Tot pentru perioada urmatoare, compania estimeaza o crestere a volumelor externalizate de catre banci si previzioneaza o stabilizare a economiei nationale dupa anul 2011.

„Companiile tind sa acorde mai putine credite comerciale la termen si prefera lichiditatile; aceasta va conduce la o scadere a volumului total de tranzactii si la o intarziere a relansarii economice”, a a declarat Georg Kovacs (foto), director general al EOS KSI Romania.

In prezent, o companie din trei (31%) a avut deja probleme cu lichiditatile, din cauza platilor neefectuate sau intarzierile la plata ale clientilor, se arata intr-un studiu al companiei pentru acest an.

De asemenea, cele mai afectate companii din Romania isi desfasoara activitatea in comert. O pondere de 39% dintre acestea au avut deja probleme grave din cauza creantelor neincasate, in timp ce in cazul serviciilor 27% iar in industrie 24%.

„Conditiile economice s-au inrautatit foarte mult in anul 2009. Companiile s-au confruntat tot mai des cu problema refinantarii. Astfel, volumul creantelor neachitate a crescut, valoarea acestora atingand in octombrie 2009 nivelul maxim de peste un miliard de lei", a declarat Georg Kovacs.

In privinta rezultatelor companiei Georg Kovacs estimeaza o crestere a afacerilor de 10% pentru acest an la circa 39 de milioane de lei, fata de 2009, in contextul in care EOS KSI Romania isi propune sa preia un numar mai mare de portofolii de creante.

In 2009, compania a inregistrat o usoara scadere, obtinand o cifra de afaceri de 35 de milioane de lei, comparativ cu nivelul de 39,5 de milioane de lei, realizat in 2008, „pe fondul situatiei economice care a determinat, in principal, scaderea ratelor de succes”, se arata in comunicatul companiei.

Astfel, daca portofoliul total de creante aflat in gestiunea companiei in 2009 a urmarit tendinta pietei de profil, pentru acest an EOS mizeaza pe un volum de creante in valoare de peste 500 de milioane de lei, ceea semnifica un spor de 10% fata de anul trecut.

Compania gestioneaza in acest moment un portofoliu vast de clienti din diferite domenii, printre care: telecomunicatii (peste 90% din industrie), banci si IFN-uri, asigurari, leasing, utilitati, servicii private de sanatate, retail, etc.

EOS KSI romania, lider de piata din 2004 pentru serviciile de management al creantelor cu o cota de piata de 25%, a fost infiintata in anul 2002 si dispune in prezent de peste 700 de angajati, avand, de asemenea, mai mult de 400 de mii de conturi in administrare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri